Ухилянтів не тільки позбавлятимуть водійських прав, а й забиратимуть автівки: як цього уникнути

В новому законі про мобілізацію сказано, що громадяни, які ухиляються від військового обов’язку будуть позбавлені права керувати транспортними засобами, а також оштрафовані на суму 17 – 25,5 тисяч гривень. Однак на цьому неприємності ухилянтів не закінчуються. За злісне порушення мобілізаційного законодавства чоловіків можуть залишити і без машини та дому, якщо вони спробують проігнорувати штрафи.

Отже, якщо чоловік проігнорував вимогу оновити дані в ТЦК та СП до 16 липня, то протягом 3 місяців або до одного року з моменту виявлення або вчинення адміністративного правопорушення, військовозобов’язаному повинен прийти штраф у 17 тисяч гривень за порушення правил військового обліку. Наступним кроком буде повістка поштою, яка зобов’язує військовозобов’язаного громадянина прийти у військкомат протягом 14 днів, у разі неявки знову штраф, але уже сума штрафу становитиме 25 500 гривень.

Якщо штрафи не будуть сплачені протягом 15 днів з моменту виписки постанови про адміністративне правопорушення, то справа передається до виконавчої служби на примусове стягнення коштів.

Спочатку виконавча служба шукає банківські рахунки ухилянта, щоб списати кошти. Якщо на рахунку недостатньо коштів, то наступним кроком іде позов до суду, щоб арештувати майно боржника та продати його на аукціоні, це може бути автомобіль, мотоцикл, велосипед тощо.

Тобто першочерговий арешт та потенційний продаж на аукціоні загрожує саме автовласникам – ухилянтам. Спосіб уникнути цього – або не ухилятися від військового обов’язку або справно і вчасно оплачувати всі штрафи.

Також не слід забувати, примусове стягнення виконавчою службою передбачає подвоєння суми штрафу, сплату виконавчого збору та судових витрат. У підсумку, якщо чоловіка оштрафували на 17 тисяч гривень, він його не оскаржив в суді або не сплатив протягом 15 днів, то штраф зростає з 17,5 до 37,5 тисяч гривень.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.