Що потрібно робити, якщо працівники ТЦК примушують пройти до військкомату або до відділку поліції

В Україні почастішали випадки затримання військовозобов’язаних представниками ТЦК просто на вулицях. Тобто вони підходять й пропонують проїхати до військкомату чи відділку поліції. В такому випадку у них потрібно запитувати: “це затримання чи доставлення?“. Адже це два різні поняття: як за формою, так і по суті.

Про різницю в доставлені та затримані розповів адвокат Роман Сімутін.

“Доставлення – це добровільне супроводження громадянина до ТЦК чи відділення поліції. Затримання – це процесуальна дія, яка включає складання протоколу, виклик адвоката у разі потреби та повідомлення батьків або родичів. Також затримання особи не може тривати більше ніж на три години ст. 263 КУпАП. Тобто після пред’явлення вимоги проїхати до ТЦК необхідно запитати – це затримання чи доставлення? Якщо доставлення, то в такому випадку, ви самі вирішуєте їхати чи ні “, – зауважив Роман Сімутін.

Якщо ж мова йде про затримання, то слід негайно й ввічливо повідомити офіцеру, що є законні вимоги, які необхідно виконати та забезпечити, а саме:

  1. Наполягайте на складанню протоколу із зазначенням підстави затримання, при чому не в ТЦК чи відділку, а на місці.
  2. Скористайтесь правом повідомити родичів і адвоката про затримання. Стаття 261 КУпАП.
  3. Надати можливість висловити в протоколі свої зауваження, забрати свій екземпляр протоколу і тільки після цього виконувати вимогу про затримання.

Потрібно пам’ятати, якщо поліцейські не складуть протокол на місці затримання і не нададуть вам екземпляр – по прибуттю у ТЦК ви не доб’єтеся від поліцейського складання протоколу – вони просто зазначать, що ви сіли в авто добровільно. Тож якщо за законом, так за законом, –  зазначив адвокат.

Також читайте:

При виїзді за кордон чоловіків буде перевіряти СБУ

Коли почнуть приходити штрафи від ТЦК та як покарають за їх несплату

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.