ТЦК може виписати лише один штраф за не оновлення даних

Штрафи за порушення правил військового обліку є різні, це може бути як не оновлення даних, так і відмова від проходження військово лікарської комісії (ВЛК).

Про це розповів адвокат Олег Мицик в ефірі Ранок.LIVE.

Він зазначив, що ТЦК та СП можуть виписати лише один штраф за несвоєчасне оновлення даних, водночас, за непроходження особою військово-лікарської комісії (ВЛК) на наступному етапі спілкування з ТЦК та СП передбачено окрему відповідальність.

За не оновлення даних чоловіка можуть оштрафувати тільки один раз. А от коли наступає наступний етап, а саме, відмова від проходження ВЛК чи ігнорування повістки, це вже інший штраф, – сказав Мицик

Однак з приводу кількості штрафів адвокат зауважив, що громадян можуть штрафувати за наступні порушення:

  • відсутність військового квитка взагалі;
  • неперебування на військовому обліку;
  • неявка за повісткою про виклик в ТЦК;
  • відмова від вчинення якихось дій під час контактування з ТЦК, наприклад, відмова від проходження ВЛК.

«Я стикався з практикою притягнення до кримінальної відповідальності за статтею 337 Кримінального кодексу (ухилення від військового обліку) щодо осіб, які відмовляються або систематично порушують правила військового обліку», – зазначив адвокат.

Олег Мицик нагадав, що після 17 травня 2024 року штрафи за порушення правил військового обліку були збільшені і зараз становлять для фізичних осіб 17 – 25,5 тисяч гривень і для посадових та юридичних осіб передбачений штраф у розмірі від 34 до 59,5 тисяч гривень. Якщо штраф не сплатити протягом 15 днів, то справу передадуть у виконавчу службу і стягнення у такому разі буде в подвійному розмірі, зауважив адвокат.

Адвокат порадив відслідковувати штрафи від ТЦК в наступних сервісах:

  1. Опендатабот“;
  2. Єдиний центр обробки судових рішень
  3. Додаток “Дія”
  4. “Єдиний реєстр боржників”

Поки це одні із кращих сервісів, де можна дізнатися про штрафи та виконавчі провадження щодо особи.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.