Українців штрафуватимуть за помилки ТЦК: що відомо

Раніше в Україні не так суворо ставилися до помилок, які були допущені у документах військовозобов’язаних. Більш того, самі військкомати допускали багато помилок, але тепер за ці помилки будуть платити прості українці.

Про це розповів адвокат Роман Кичко в коментарі Еспресо.Захід.

Ставили відмітки багато років тому, неправильно писали формулювання, неправильно посилались на вимоги закону. Колись був військкомат, а зараз ТЦК, люди помінялись, а суть структури залишилась. Все частіше я зустрічаю, коли люди до мене звертаються, адже їх штрафують за помилки, які в минулому були допущені військкоматом, – каже юрист.

Також адвокат додав, що найпоширеніша проблема, з якою звертаються чоловіки, це штрафи за прострочене ВЛК. Адже за законом, висновки ВЛК діє максимум 5 років у мирний час і 1 рік у воєнний час. А тому, що в країні воєнний стан іде третій рік, представники ТЦК масово виписують штрафи за несвоєчасне проходження ВЛК, що є незаконним. Обов’язок проходити комісію виникає лише на підставі отримання громадянином відповідної повістки на ВЛК.

Я з особистого досвіду знаю випадки, коли ТЦК не давали людині повістки на ВЛК і їх це не турбувало. А коли людина до них приходила по відстрочку, вони намагались її оштрафувати за те, що вона не пройшла ВЛК. Це незаконно. Оштрафувати можна, коли була повістка, а людина за нею не з’явилася. Тому всі хто отримує такі штрафи, не потрібно з цим миритися, а оспорювати їх в суді“, – наголошує Кичко.

Нагадуємо, що 17 травня президент Володимир Зеленський підписав законопроект №10379, який передбачається збільшення штрафу від 17 000 до 25 500 за неявку до ТЦК за повісткою, ухилення від постановки на облік та за несвоєчасне оновлення даних.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.