Легалізація великої корупції: новий законопроект від ВР

18 липня у Верховній Раді проголосували у першому читанні за законопроект №11340, який дозволить високопосадовцям домовитися зі слідством, щоб уникнути покарання за корупцію. Для цього потрібно буде сплатити певну суму збитків і при цьому непотрібно буде викривати співучасників.

Про це повідомив нардеп від партії “Голос” Ярослав Железняк.

Незважаючи на ті ризики, на які вказували НАБУ, САП, та Антикорупційний комітет, у Верховній Раді проголосували за даний законопроект”, – наголосив депутат.

Подробиці законопроекту

В законопроекті №11340, мова йде про «альтернативні» способи вирішення кримінально-правових конфліктів. А саме, якщо високопосадовця було спіймано на корупції, він може відкупитися певним штрафом.

В законопроекті вказано, які саме штрафи повинен буде сплатити за корупцію високопосадовець:

  • у разі вчинення кримінальної провини — від 204 тисяч грн заплатити прийдеться до 2,05 млн грн;
  • у разі скоєння нетяжкого злочину – від 2,05 млн заплатити прийдеться до 20,4 млн грн;
  • у разі скоєння тяжкого злочину – від 20,4 млн заплатити прийдеться до 102 млн грн;
  • у разі скоєння особливо тяжкого злочину – від 102 млн грн заплатити прийдеться до 204 млн грн.

“За” законопроєкт проголосували 231 народних депутатів і зараз він буде готуватися до другого читання.

Які ризики?

Активісти та громадські діячі кажуть, якщо законопроект приймуть в другому читані, то це дозволить підозрюваним у корупції просто відкупитися за скоєний злочин. Директор Центру протидії корупції Віталій Шабунін також зазначив, що законопроєкт не передбачає навіть конфіскації майна підозрюваних.

Вкрав мільярд, взяли на чергових 100 млн, компенсував їх, заплатив ще 200 млн штрафу і живи – насолоджуйся на “зароблених” 700 млн, – пише Шабунін.

За словами активіста, за допомогою цього закону вдасться звільнити з в’язниці бізнесменів Ігоря Коломойського та Олега Бахматюка.

«Після кількості корупційних підозр нардепам у Раді вже назріває бунт. І можливість відкупитись від покарання — єдиний варіант для збереження контролю ВП» , — вважає Шабунін.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.