Як каратимуть українців, яких ТЦК “спіймає” без військово-облікового документа

З 18 травня 2024 року в Україні запроваджено нову форму військово-облікового документа, яка тепер є загальною для всіх категорій військовозобов’язаних громадян. Це означає, що всі попередні документи не дійсні і їх потрібно поміняти на новий військово-обліковий документ у письмовій або електронній формі.

Про це розповіла адвокат Олександра Капітула в коментарі “РБК-Україна”.

Раніше для призовників було прописне посвідчення, військовозобов’язані повинні були мати військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного, резервісти – військовий квиток. Зараз усі ці документи замінено новою формою військово-облікового документа.

Який зараз самий важливий документ для військовозобов’язаного

Перше на чому загострила увагу адвокат, що витяг із ЦНАПу, або дані, які відображені в застосунку Резерв+, не є військово-обліковим документом, а лише підтверджують факт оновлення даних.

Щоб отримати повноцінний військово – обліковий документ, потрібно пройти ВЛК та отримати статус “придатний” або “непридатний” до військової служби.

Усі військовозобов’язані чоловіки віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-облікові документи та пред’являти їх на вимогу представників ТЦК, поліції або ДПСУ. У разі відсутності або відмови в наданні документа під час перевірки, чоловіка можуть затримати до 3 годин і доставити в ТЦК для уточнення даних.

Правда в тому, чоловіка, який ігнорують військовий облік буде затримана і доставлено в ТЦК силою. Такі особи зазвичай проходять ВЛК без черг. Фактично їх уже не відпускають, адже бояться, що людина спробує сховатися. Такі кейси я уже зустрічала не один раз – розповіла адвокат

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.