В ухилянтів від мобілізації можуть забрати єдине житло за несплату штрафів: названо суму

З 16 липня в Україні посилять мобілізацію – військовозобов’язані, які не оновили дані в ТЦК, штрафуватимуть. За несплату, передбачено обмеження в керуванні транспортними засобами. Також стало відомо, на яких умовах можна забрати будинок у тих, хто ухиляється від мобілізації.

Штрафи за порушення військового законодавства становлять від 17 до 25,5 тис. грн для фізичних осіб і до 59,5 тис. грн для юридичних осіб. Якщо сума штрафів ухилянта перевищує 160 тисяч гривень, і він відмовляється платити, а на рахунок у банку немає грошей й автомобіля, у нього можуть забрати житло, навіть якщо воно єдине.

Виконавець на наступний робочий день з дня надходження постанови про штраф виносить постанову про відкриття виконавчого провадження. Ухилянта внесуть до Єдиного реєстру боржників. Стягнення першочергово націлені на кошти боржника у національній чи іноземній валютах та інші цінності.

Стягнення може проходить досить швидко, адже багато процесів уже оцифровано. Ухилянт спочатку може опинитися без грошей, а якщо їх не вистачить, то потім й без майна. У цьому випадку передбачено положення про оподаткування нерухомого майна.

Насамперед йдеться про окрему від будинку земельну ділянку або інше приміщення, яке належать боржнику. Останнім етапом проводиться стягнення квартири чи будинку, де фактично проживає боржник. Разом з будинком стягується земельна ділянка, яка належить боржнику.

У разі якщо сума, що підлягає стягненню за виконавчим провадженням, не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (160 тисяч гривень), не проводиться звернення стягнення на єдине житло боржника. Виконавець повинен вжити заходи до примусового виконання рішення, але шляхом іншого майна особи.

Отже, якщо ухилянт накопичив штрафи понад 160 тис. грн і не сплатив їх добровільно, до того ж не має іншого майна, він може втратити житло.

Також читайте:

7 мільйонів українців не оновили дані: що їх чекає після 16 липня

З якими хворобами хребта не візьмуть на службу

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.