Чи соромно бути ухилянтом під час війни та чи потрібні мирні переговори – що думають українці

Повномасштабна війна в Україні триває уже третій рік і за цей час фактично закінчилися добровольці, які самі йшли захищати батьківщину.

На фоні примусової мобілізації журналісти видання “ZN.UA” зробили опитування українців, яке проводилося з 20 по 28 червня 2024 року, в якому були наступні питання:

  • Як вважаєте, чи соромно під час війни, бути ухилянтом?
  • Як вважаєте, чи настав час для початку офіційних переговорів України та Росії?

На перше питання, чи соромно нині, під час війни, бути ухилянтом? 46% українців уважають, що бути ухилянтом не соромно. І лише 29% дотримуються протилежної думки, 25% — утрималися від відповіді.

Під час опитування було виявлено, хто найбільше засуджує ухилянтів.

37% людей похилого віку (60+) та 50% жінки віком від 18 – 30 років вважають, що під час війни бути ухилянтом соромно. А от серед молодих чоловіків (18–29 років) – 50% не соромно за ухилянтів. Також ймовірно сюди входять їхнім батьки (50–59 років) — 40% людей цього віку можуть зрозуміти ухилянтів”.

Зазначається, що в даному опитуванні брало участь 2500 тисячі українців і що теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%.

Видання ZN.UA також запитало в цих самих українців: «Як ви вважаєте, чи настав час для початку офіційних мирних переговорів України і Росії?».

Відносна більшість Українців, а саме – 44% вважає, що час для початку таких переговорів настав. На думку ж 35%, це не так. Багато хто при цьому перебуває в сірій зоні тих, хто не визначився, — 21%.

І тут дуже важливо врахувати регіональний зріз. Оскільки вже на цьому першому запитанні чітко видно тенденції, що зберігаються протягом усього дослідження. Як зазначається, що люди зі сходу України найменше хочуть переговорів, тому що прагнуть повернути свої землі. За мирні переговори більше людей із центральної та західної України.

У виданні підкреслили, що опитували людей, які представляють тилову частину країни. “Наразі неможливо вивчити думку армії, яка несе весь тягар війни і має право на вирішальну думку щодо переговорів із Росією”, – сказано у тексті.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.