Валютні обмеження та перекази: банки ухвалили нові рішення

У НБУ ухвалили рішення підвищити інвестиційну привабливість, а також підтримати обороноздатність України.

Насамперед актуалізовано валютні обмеження, які допоможуть залучити приватний капітал. Український бізнес зможе, зокрема:

  • компенсувати нерезидентам витрати, понесені через їхню участь у наданні зовнішнього кредиту українському позичальнику. Умова для проведення такої операції – гарантом, поручителем чи страховиком зовнішнього кредиту має бути іноземне експортно-кредитне агентство чи іноземна держава або ж гарантом, чи поручителем за таким зобов’язанням є міжнародна фінансова організація (МФО);
  • перераховувати кошти іноземним компаніям, акціонерами яких є іноземні держави, для сплати страхових платежів за договорами страхування військових ризиків на території України. Для інвесторів та донорів це буде важливим сигналом щодо можливості зменшити свої інвестиційні ризики в Україні.

Крім того, для підтримки волонтерської спільноти розширюється перелік товарів оборонного призначення, які фізичні особи-волонтери можуть купувати за кордоном. Спеціально додані комплектуючі для БПЛА, термоковдри та термогрілки.

До того ж нерезиденти в Україні тепер можуть робити благодійні пожертви не тільки в іноземній валюті, а й у гривнях. Відповідні перерахування можуть використовуватися як на рахунки державних органів, так і в благодійні фонди.

Також внесені уточнювальні зміни для підтримки населення та бізнесу, зокрема:

  • фізичні особи мають змогу повертати соціальні виплати, отримані за кордоном. Завдяки цим змінам українці виконують зобов’язання перед повноважними органами іноземних держав;
  • бізнес може сплачувати збори за дії, пов’язані з охороною прав на об’єкти права інтелектуальної власності, в тому числі оплату послуг, які надаються патентними відомствами інших країн, і послуг патентних повірених за кордоном.

Національний банк також встановив поточний ліміт купівлі-продажу готівкової іноземної валюти в гривні за безготівкові кошти розміром 100 тис. гривень на день, що дорівнює ліміту видачі готівки з поточних рахунків клієнтів. Уточнення застосування лише безготівкових коштів, тому українці можуть і далі проводити валютообмінні операції з готівкою без обмеження суми.

Також читайте:

Київстар попередив про масштабні зміни з 18 липня.

Київстар оновлює цілий список тарифів: якою буде ціна.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.