Готують законодавчі зміни для мобілізації чоловіків до 25 років

У Верховній Раді готують законодавчі реформи щодо мобілізації чоловіків, яким ще не виконалося 25 років. Дана необхідність виникла через скасування статусу обмежено придатних.

Нардеп від партії “Слуга народу” Федір Веніславський розповів, в чому суть проблеми та чому така потреба виникає саме зараз.

За словами нардепа, після скасування “обмежено придатних” в законі виявився один недолік, який дає можливість мобілізувати чоловіків, яким ще не виконалося 25 років. Тобто, чоловік якому 22 роки і він має статус “обмежено придатний”, після його скасування, такі чоловіки уже підпадають під статус військовозобов’язані, а не призовники, а отже можуть бути залучені до лав ЗСУ. Водночас їхні однолітки, які не мали проблем зі здоров’ям, мобілізації не підлягають до 25 річного віку.

Під певною соціальною несправедливістю розуміється те, що громадяни віком до 25 років, які повністю придатні до військової служби, не можуть бути мобілізовані, а ті, хто мав певні проблеми зі здоров’ям і отримали статус “обмежено придатні” у воєнний час можуть бути мобілізовані за новим мобілізаційним законодавством, – сказав Веніславський.

Тому наразі депутати працюють над законодавчими реформами, які будуть містити компромісний варіант щодо мобілізації громадян віком до 25 років. Незрозуміло, в якому напрямку підуть законодавці – скасують мобілізацію для колишніх обмежено придатних громадян, яким ще немає 25 років, чи навпаки, для всіх знизять мобілізаційний вік, наразі невідомо.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.