Яке покарання за відмову від повістки

Громадяни України, які відмовляться брати повістку, загрожує адміністративний штраф від 17 до 25, 5 тисяч гривень. Також таку особу поліція має повне право затримати та доставити її до ТЦК для уточнення військово-облікових даних.

Про алгоритм дій працівників ТЦК, якщо особа відмовилася брати повістку розповів речник Полтавського ТЦК та СП Роман Істомін.

Якщо особа не має з собою документів або відмовляється їх надавати представникам ТЦК та поліції, то її мають повне право затримати і доставити в ТЦК для вияснення, чи стоїть військовозобов’язаний  на військовому обліку та чи проходив він ВЛК. Також при відмові отриманні повістки, на чоловіка накладається постанова про вчинення правопорушення, – пояснив Істомін.

Речник нагадав чоловікам, що всі вони повинні оновити дані до 16 липня, щоб їм прийшла повістка за місцем проживання.

Оновивши дані через ЦНАП або “Резерв+”, чоловік отримає повістку поштою там де він наразі проживає, після чого він може вчасно прийти в ТЦК, пройти ВЛК та повноцінно встати на військовий облік. Таким чином, чоловік не отримає штраф у 17 тисяч гривень та його не буде розшукувати поліція – зазначив Роман Істомін.

Повістка поштою, коли вона буде вважатися врученою

Нагадуємо, що у новому мобілізаційному законодавстві сказано, що тепер повістка буде приходити поштою і вона вважатиметься врученою у наступних випадках:

  • військовозобов’язаний отримав листа “з рук в руки”;
  • військовозобов’язаний відмовився отримувати листа, і працівник пошти зробив відповідну відмітку на листі та повернув листа в ТЦК та СП;
  • за цією адресою не вдалося знайти одержувача, і працівники пошти зробили відповідну позначку на листі та повернули його до ТЦК та СП.

Тобто, повістка вважатиметься врученою навіть тоді, якщо фізично чоловік не отримав повістку або відмовився брати її у представника пошти. Після чого у чоловіка є 14 днів, щоб з’явитися у ТЦК та СП і встати на військовий облік, інакше йому загрожують санкції передбачено новим мобілізаційним законодавством.

Також слід зауважити, що отримати повістку поштою чоловік може неодноразово. Адже після кожного продовження воєнного стану та мобілізації у чоловіка оновлюється вимога встати на військовий облік протягом 60 днів. Таким чином, чоловік, який не збирається вставати на військовий облік буде отримувати 4 повістки в рік. Відштовхуючись від вище сказаного, чоловік – ухилянт може отримати до 100 тисяч штрафу в рік.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.