Як правильно оновити дані за кордоном та чи можуть дати повістку

Згідно з новим законом про мобілізацію, всі військовозобов’язані мають оновити свої персональні дані протягом 60 днів. Цей термін закінчується вже наступного тижня – 16 липня 2024 року. Інакше їм загрожує штраф від 17 тис. до 25 тис. грн.

Громадяни, які перебувають за кордоном, можуть оновити персональні дані надіславши власну інформацію на офіційну електронну адресу чи повідомити за офіційним номером телефону, вказаним на офіційному сайті ТЦК та СП або через застосунок “Резерв+”.

Якщо громадянин (який перебуває за кордоном) не знайшов свої дані в Резерв+, він може оновити їх електронною поштою, або спробувати розв’язувати проблему за допомогою технічної підтримки і його зобов’язання враховуватиметься виконаним.

Очікується, що після 16 липня, якщо чоловік не оновив дані, це вважатимуться порушенням правил військового обліку, відповідно до ст. 210 КУпАП. Штраф за порушення правил військового обліку на сьогодні становить від 17 до 25 тис. грн.

Якщо у ТЦК та СП є всі дані про місце проживання громадянина за кордоном, то в такому випадку надсилати повістку міжнародним поштовим відправлення вони не будуть. Адже Постанова 560 не передбачає надсилання повісток за кордон, а також не передбачає надсилання повісток електронною поштою чи через додаток «Резерв+.

Громадяни, яких було знято з військового обліку в Україні у зв’язку з виїздом за кордон на строк більше 3-ох місяців, повинні стати на військовий облік в дипломатичній установі України за кордоном. Для цього потрібно подати відповідну заяву та паспорт громадянина України для виїзду за кордон.

Народний депутат Федір Веніславський розповів, що у законі про мобілізацію не передбачено жодних обов’язків, які б наставали для українців після актуалізації або отримання військово-облікових документів щодо повернення до України.

Веніславський зазначив, що постановка на військовий облік не означає, що чоловіка депортують або примусять повернутися до України. Тому, що Україна немає таких інструментів, щоб змусити інші країни повернути людей під час воєнного стану.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.