Мобілізація в Польщі: що приховує нова безпекова угода для українських чоловіків

8 липня президент Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск підписали угоду про співробітництво у сфері безпеки між країнами.

Адвокат Юрій Демченок розповів, що дана угода це перший дзвіночок для військовозобов’язаних українських чоловіків.

За словами адвоката в цій угоді є кілька жахливих пунктів, а саме, тепер Польща буде заохочувати громадян України повертатися на батьківщину для служби у Збройних силах.

Я не розумію, як Польща буде заохочувати повертатися українців, адже у моїй парадигмі світогляду, військовозобов’язані чоловіки, які вже виїхали за кордон, вони вже не заохочені повертатися. Я не розумію, про які добровольчі батальйони на пресконференції говорить пан Зеленський, якщо за два роки добровольців залишилося одиниці. Тому незрозуміло, хто буде в них вступати, – розповів адвокат

Також він продовжив: Дана угода викликає багато запитань. В ній сказано, що Польща буде заохочувати вступати в добровольчі батальйони чоловіків, які знаходяться на тимчасовому захисті. А оскільки ми з’ясували, що добровольців уже фактично немає, то більш всього можливі запити від України на чоловіків, які знаходяться в розшуку, мають штрафи та переховуються від мобілізації в Польщі

Юрій Демченок наголосив, що цілком можливо, що Україна буде робити списки і просити скасувати тимчасовий захист чоловікам, які знаходяться в розшуку за порушення правил мобілізаційної підготовки і просити повернути їх назад в Україну.

Звичайно, польське законодавство сильно не змінилося після підписання угоди, тому наврядчи когось будуть вивозити силою, але це не гарний дзвіночок для українських чоловіків, адже даний пункт взагалі незрозумілий – зазначив адвокат

Наступний пункт, який також лякає, це пункт про “нелегальну міграцію”.

Звичайно можливо тут мова іде про громадян Сирії, Іраку, Ірану, які хочуть через Україну потрапити до Польщі і дальше в Євросоюз. Але мені здається, що тут якраз іде мова про українських чоловіків, які полями переходять українсько-польський кордон. Тобто, тепер є великий шанс, якщо чоловіку вдалося перетнути кордон з  Польщею нелегально, то його може примусово повернути міграційна служба” – розповів Юрій Демченко.

Нагадуємо, що 27 червня Україна та Європейський Союз підписали безпекову угоду на полях Саміту лідерів країн ЄС. Також було підписано безпекові угоди з Литвою та Естонією.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.