Які покарання загрожують ухилянтам із 17 липня: важливий нюанс

Уже з 17 липня чоловіки почнуть отримувати повістки поштою, щоб вони з’явилися в ТЦК для проходження військово лікарської комісії (ВЛК).

Адвокат Роман Симутін розповів, що буде, якщо проігнорувати дану повістку.

Так, в Україні продовжується мобілізація у зв’язку з повномасштабним вторгненням Росії. При цьому порядок надсилання повісток було змінено. Тепер чоловіки можуть отримати повістку поштою і вона вважатиметься врученою, навіть якщо чоловік не отримав її особисто. Це зроблено для того, щоб ніхто не зміг уникнути санкції, які передбачені новим законом, а саме: штраф на суму 17 – 25,5 тисяч гривень, розшук поліцією, а також позбавлення права керувати автомобілем через суд.

В яких числах почнуть приходити штрафи ухилянтам

За словами адвоката Романа Симутіна, накладення штрафу після отримання повістки є складним “квестом”. Справа в тому, що процес накладення штрафу може тривати півтора-два місяці.

Тобто, спочатку “працівник ТЦК виписує повістку, заповнює корінець, заклеює в конверт і відносить на пошту”. Прийом одного листа займає п’ять-сім хвилин, і зазвичай конверти збирають та відправляють раз на тиждень.

Симутін також звернув увагу на необхідність дочекатися повернення повідомлення про вручення повістки або повідомлення про відсутність адресата за місцем проживання. Ця процедура займає близько місяця. Лише після отримання повідомлення, що чоловік отримав повістку, працівник ТЦК повинен зачекати 14 днів і якщо військовозобов’язаний не з’явився у військкомат, то на нього буде накладено адміністративний штраф за порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

Адвокат наголосив, інтервал від відправлення поштою до винесення ухвали триватиме близько 1,5 місяців. Для того, щоб накласти такий штраф вдруге, потрібно повторити всю процедуру.

Таким чином, перші штрафи будуть накладатися не раніше серпня, і це не буде масовим явищем, оскільки для цього потрібний значний людський ресурс. Не слід забувати, що за несплату адміністративного штрафу, можливий арешт банківських рахунків ухилянта, а також арешт майна і подальша його реалізація.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.