Повістка поштою: коли почнуть штрафувати ухилянтів

В Україні змінився порядок вручення повісток, тепер вони можуть бути надіслані поштою і вважатимуться врученими, навіть якщо військовозобов’язаний не отримав її в руки.

Коли почнуть штрафувати ухилянтів, розповів адвокат Роман Сімутін.

Фахівець називає “квестом” процедуру накладення штрафу, якщо чоловік все-таки не прийде по повістці, яка йому буде вважатися врученою рекомендованим листом.

Не вірите? Давайте порахуємо. Працівник ТЦК виписує повістку, заповнює корінець, заклеює в конверт і несе на пошту. Приймання одного листа – п’ять-сім хвилин. Це на пів дня, бо один конверт не понесуть, будуть збирати пачку конвертів, яку раз на тиждень просто занесуть на пошту. Гаразд, назбирали та відправили“, – розповів Сімутін.

Після цього, каже експерт, настає пауза, адже представник пошти повинен вручити листа з повісткою військовозобов’язаному чоловіку або поставити відмітку, що адресат відсутній за місцем проживання. Цей процес може тривати близько місяця.

Тільки після отримання результату від пошти, працівник ТЦК повинен почекати 14 днів і якщо військовозобов’язаний не з’явився за повісткою, тоді на нього накладається адміністративний штраф на суму 17 – 25,5 тисяч гривень. Не слід забувати і про людський фактор, тому оштрафувати чоловіка можуть і через 3 – 4 тижні, а не зразу як того вимагає закон“, – розповів адвокат

Таким чином, перші постанови можуть з’явитися не раніше, ніж за два місяці після початку розсилки повісток поштою. Саме тому перших арештів варто чекати не раніше серпня. Втім, і це не буде масовим явищем, підсумував адвокат.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.