Особистих даних більше немає: як ТЦК стежитимуть за банківськими рахунками українців

Тотальна цифровізація військової справи ставить питання, чи збережеться в Україні поняття банківської таємниці та права на захист персональних даних.

Видання “Фокус” з’ясували, чого очікувати від нових змін до у законі про реєстр військовозобов’язаних.

Законопроєктом № 11143, який нещодавно підписав президент України Володимир Зеленський, дозволяє ЦВК, податковій та імміграційній службі передавати персональні дані українських чоловіків віком від 17 до 60 років до бази даних реєстру «Оберіг».

Таким чином, військкомати будуть мати наступну інформацію про військовозобов’язаних чоловіків:

  • персональні дані призовників, військовозобов’язаних і резервістів;
  • їхні контактні дані (номер телефону, електронна пошта);
  • відомості про батьків:
  • сімейний стан;
  • відомості про сім’ю, освіту, паспортні дані (зокрема і паспорта для виїзду за кордон);
  • відомості про місце роботи;
  • відомості про дату та мету виїзду за кордон і дату повернення;
  • відомості про знання іноземних мов, підвищення кваліфікації;
  • дані про наявність підстав для виїзду за кордон;
  • службові дані, зокрема про результати проходження ВЛК, відомості про участь у бойових діях, отримання бойових поранень тощо.

Також у реєстрі “Оберіг” міститиметься інформація про відкрите кримінальне провадження та притягнення до адміністративної відповідальності за порушення мобілізаційного законодавства.

Чи збережеться в Україні поняття захисту даних.

Експерт із кібербезпеки Костянтин Корсун вважає, що тотальна цифровізація передбачає повне володіння даними українців державними органами. Тому таке поняття як конфіденційність навіть не розглядається, особливо після того, як мільйони українців самі встановили застосунок “Дія” і “Резерв+”.

ТЦК залізуть у гаманці українців

Банки України гарантують конфіденційність інформації про банківські рахунки, проведені операції та інформацію про клієнтів. Усі дані про рух коштів, зміни банківського рахунку чи платіжної картки банк надає лише самому клієнту або їхнім представникам, а також за рішенням суду.

Тенденції свідчать про те, що співробітники ТЦК можуть отримати доступ до секретного рівня. Про це розповіла адвокатка юридичної компанії Riyako&Partners Катерина Аніщенко.

Юристи звернули увагу на відсутність ясності щодо механізму доступу до реєстру “Оберіг”. Якщо це зроблено за допомогою електронного ключа, чи відображатиметься кількість спроб входу і яку інформацію запитували.

Мова йде про фактичний дозвіл копатися в гаманцях українців. Яке відношення має банківський рахунок до призову в армію? Надання доступу до демографічного реєстру можна зрозуміти — дізнаються, де особа зареєстрована. Акти цивільного стану дадуть відомості про наявність дітей і дружини. Усе інше — під великим питанням, — підсумувала адвокатка.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.