Повістки на пошту: чи можна проігнорувати їх

Як відомо, 18 травня 2024 року набув чинності новий закон про мобілізацію No 10449 та ряд постанов, які внесли зміни в порядок вручення повісток.

Втім, як повідомив член Комітету Верховної Ради Федір Веніславський, військовозобов’язані і надалі отримуватимуть повістки під розпис.

На сьогодні законодавство чітко регулює вручення повісток військовозобов’язаним чоловікам, як особисто в руки, так і рекомендованим листом поштою.

Прописані норми в постанові №560 чітко регламентують вручення повісток: під час цього військовослужбовець має представитися, пред’явити документи, які посвідчують особу, також вручення повістки потрібно зафіксувати на бодікамеру. У документі чітко визначено, що таке повістка, що саме у ній повинно значитися, – розповів нардеп.

У теперішньому законодавстві повістку мають право вручати не тільки представники ТЦК, а й органи місцевого самоврядування, керівники підприємств чи організації, де працює чоловік призовного віку, або ж управителі багатоквартирних будинків.

Повістки врученою поштою

Згідно з новим мобілізаційним законом резервісти та військовозобов’язані протягом 60 днів мають оновити свої військово облікові дані через ЦНАП, електронний кабінет або ТЦК. Якщо вони цього не зроблять, то з 17 липня на їхню адресу, яка зазначена в реєстру “Оберіг” буде надіслана повістка поштою.

Така повістка буде вважатися врученою в наступних випадках:

  • військовозобов’язаний отримав листа з  “з рук в руки”;
  • військовозобов’язаний відмовився отримувати листа, і працівник пошти зробив відповідну відмітку на листі та повернув листа в ТЦК та СП;
  • за цією адресою не вдалося знайти одержувача, і працівники пошти зробили відповідну позначку на листі та повернули його до ТЦК та СП.

У всіх трьох випадках повістка буде вважатися врученою, після чого у чоловіка є 10 днів, щоб явитися у військкомат, щоб оновити дані та пройти ВЛК. І якщо протягом відведеного часу чоловік не з’явиться у військкоматі, то до нього будуть застосовані санкції, які передбачені новим мобілізаційним законодавством, а саме: адміністративний штраф на суму 17 -25 тисяч гривень, розшук ухилянта, а також позбавлення права керувати автомобілем через суд.

 

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.