Мобілізація хлопців до 25 років: назвала три категорії, яких можуть мобілізувати

Особливу стурбованість викликало у Денісової хлопці, які приписувались до призовних дільниць за старим законодавством й отримали статус непридатні до військової служби в мирний час і обмежено придатні у воєнний час. Вони теж військовозобов’язані й мають бути мобілізовані, зазначає правозахисниця.

Голова правління Громадської організації “Український центр захисту прав людини” Людмила Денісова, заявила, що в Україні існує соціальна несправедливість для чоловіків до 25 років, які підлягають призову

Як повідомляє Денісова, є три категорії хлопців до 25 років, які можуть бути мобілізовані, а саме:

  •  Військовозобов’язані віком до 25 років, які не мають 25 років, але проходили військову кафедру, є офіцерами запасу і зараз не навчаються на магістратурі.
  • Військовозобов’язані, які раніше відслужили строкову службу (не враховуючи останню демобілізацію строковиків, яких рік не будуть мобілізовувати).
  • Громадяни, які приписувались до призовних дільниць за старим законодавством і визнані непридатними до військової служби в мирний час, або обмежено придатних у воєнний час. Вони теж є військовозобов’язаними.

“Ці люди мають пройти ВЛК до 4 лютого 2025 року. Якщо вони будуть визнані придатними, то можуть бути мобілізовані, якщо немає відстрочки”, – сказала Денісова.

Правозахисниця вважає, що це соціальна несправедливість. Через те що ті, хто не проходив службу, не має військово-облікової спеціальності й не були визнані обмежено придатними, не можуть бути мобілізовані до 25 років, а інші – можуть.

“Зараз у Верховній Раді група народних депутатів зареєстрували законопроєкт, який передбачає відстрочку від призову на військову службу, саме тих, хто був визнаний обмежено придатним до червня 2024 року. Якщо ВЛК визнають їх придатними, вони отримають відстрочку до 25 років. Тоді це буде справедливо. І я прошу нардепів підтримати законопроєкт (No11379), щоб були рівні умови як для тих, хто не служив та не закінчував військову кафедру, так і для тих, хто не має військової підготовки, й мають статус обмежено придатних”, – підсумувала Денісова.

Нагадуємо, що в Україні в медіа почали потрапляти ситуації, коли почали мобілізувати призовників яким ще не виконалося 25 років. Останній був випадок з хлопцем з Ужгорода, якого мобілізували в 22 роки. Представники ТЦК пояснюють це тим, що оскільки хлопець перебував на обліку не як призовник, а як військовозобов’язаний, то він підлягає мобілізації у теперішньому законодавстві.

Також читайте:

Яке покарання чекає на цивільних, які носять камуфляжний одяг

Важлива інформація для всіх чоловіків, куди здати ТЦКашніка

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.