Усіх ухилянтів оголосять у розшук: прийдуть до кожного в дім

Згідно з новим законом про мобілізацію, який набув чинності з 18 травня, всі військовозобов’язані чоловіки повинні оновити свої облікові дані у ТЦК. На це вони мають 60 днів. Чоловіки, які проігнорують дану вимогу, до них буде вжито каральні заходи.

Юрист Руслан Ткаченко пояснив, як будуть шукати ухилянтів та які наслідки очікують чоловіків, якщо їх знайдуть.

Давайте припустимо, що людина не хоче іти служити, тому не буде оновлювати дані в ТЦК, чи в додатку “Резерв+” до 16 липня 2024 року. В такому випадку в працівників ТЦК є алгоритм дій, а саме, чоловіка зразу подають в розшук і в поліції є 5 днів, щоб знайти ухилянта. Звичайно, перше, що зроблять поліцейські це підуть по місці прописки чоловіка, який зазначений в реєстрах. Якщо протягом 5 днів поліція не змогла знайти ухилянта, то ТЦК надсилає особі на її місце проживання рекомендованим листом “вимогу” з’явитися до військкомату. І байдуже, чи отримав чоловік “вимогу” фізично, вона вважатиметься врученою навіть після того, як представник пошти поставить відмітку про неможливість доставлення “вимоги” адресанту. Наприклад чоловік змінив місце проживання і не повідомив працівників ТЦК – розповів адвокат

Таким чином, після вручення або не вручення вимоги чоловіку у нього є 10 днів, щоб з’явитися у військкомат. Якщо протягом відведеного часу чоловік не з’явиться, то представник ТЦК може негайно накласти на особу адміністративний штраф на суму 17 – 25,5 тисяч гривень. А якщо він не сплатить цього штрафу, то йому обмежать користування банківською карткою, а також можуть заарештувати його майно.

Крім того, нікуди не подінеться і вуличний “відлов” ухилянтів. Після перевірки документів поліція матиме право примусово доставляти до ТЦК громадян, оголошених у розшук, або тих, у кого при собі не виявиться документів.

Що буде, якщо чоловіка зловили і він знаходиться в розшуку

За словами адвоката, якщо до 16 липня людина могла відстояти свої права і сказати, що в нього є ще час оновити дані, то після відведених 60 днів, це буде зробити неможливо, адже у представників поліції буде доказ, що ви ухиляєтеся.

На практиці, якщо чоловік знаходиться в розшуку і його спіймали, то його вже не відпускають поки він не пройде “ВЛК”, це фактично роблять під примусом. А після проходження “ВЛК” йому можуть навіть вручити бойову повістку. Знаю для ухилянта звучить це дико, коли чоловіка примусово заставляють іти в армію, але це те, що прописано сьогоднішнім законодавство, тобто наші реалії – розповів адвокат.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.