Чи подвоять штраф за ухиляння від мобілізації, якщо його вчасно не сплатити

Після закінчення 60 денного терміну оновлення даних, всім чоловікам буде приходити повістка поштою, а у разі її ігнорування, представник ТЦК може накласти заочно штраф на чоловіка на суму 17 -25,5 тисяч гривень.

Багато українців інтересує, чи будуть подвоюватися штраф, якщо його не сплатити вчасно, а саме протягом 15 днів. На дане питання відповів адвокат Руслан Ткаченко, який знається на тонкощах мобілізаційного законодавства.

За статтею 210-1 “Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію” представник ТЦК може накласти штраф на військовозобов’язаного на суму 17 -25 тисяч гривень, після чого в нього буде 15 днів, щоб оплатити його добровільно. Якщо не сплатити штраф протягом 15 діб, то згідно статті 308 кодексу України про адмінпорушення наступає примусове виконання постанови про стягнення штрафу – розповів адвокат

Також адвокат додав, що багато де чув, що штраф не буде подвоюватися у разі невчасної сплати, але у відповідній статті КУпАП та зазначеного у постанові про стягнення штрафу чітко сказано про його подвоєння.

Чув в соціальних мережах таку думку, якщо ви сплачуєте штраф, то визнаєте себе винним, тобто ухилянтом. Тут потрібно зрозуміти, не оновили дані до 16 липня і не прийшли по повістці, то по законам України ви уже ухилянт. Тому максимум, що ви можете досягти не сплачуючи штраф, це його подвоєння, – зазначив адвокат

Адвокат наголосив, що штраф можна оскаржити, але потрібно бути готовим встати на військовий облік і зазначити конкретну причину, чому ви не прийшли у військкомат по поштовій повістці і не оновили дані до 16 липня.

Де шукати інформацію про штраф за ухилення від військового обліку.

Найбільш кращою перевіркою наявності штрафів є – “реєстр боржників”. Скористатися ним можна перейшовши за посиланням.

Також можна подивитися штрафи у застосунку “Дія” перейшовши до вкладки “сервіси” – “судові рішення” або “виконавчі провадження”.

Але є нюанс, що не завжди можна вчасно побачити в даних сервісах про накладення адміністративного штрафу. Інколи інформація висвітлюється коли штраф передано до виконавчої служби, а отже штраф уже збільшений у двічі. Тому влада повинна поставитися більш відповідально до коректної роботи реєстрів, щоб чоловіки, які ж все-таки не хочуть вставати на військовий облік, змогли вчасно оплатити штраф.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.