Заплатять за доноси та чи будуть ловити ухилянтів: якою буде військова поліція

Уже через декілька тижнів вирішиться питання, чи буде в Україні військова поліція.

У Верховній Раді 19 червня у першому читанні підтримали законопроект про створення військової поліції. Поки він готується до другого читання та деяких правок, після чого буде винесений на голосування і вже прийняте остаточне рішення, чи буде в Україні створений новий правоохоронний орган.

Також у парламенті розповіли, які зобов’язання буде мати військова поліція у разі її створення та відповіли на найчастіші запитання, які інтересують українців – Чи буде військова поліція ловити ухилянтів?, Та чи зможе заходити в будинки без дозволу?

На дані питання відповів голова робочої групи, який займається військовою юстицією Максим Павлюк.

Сьогодні було прийнято два законопроєкти, які стосуються військової поліції. Перший стосується військової поліції, другий – сателітний, стосується змін, які вносяться в кримінальний та процесуальний кодекси, в кодекс про адміністративні правопорушення, – розповідає Максим Павлюк.

Також він повідомив, що друге читання по законопроєкту буде не раніше чим через місяць.

Ми чітко визначили повноваження військової поліції. Ми передбачаємо, що вона буде працювати виключно з військовослужбовцями і навіть не з усіма. Повноваження військової поліції будуть стосуватимуться лише військовослужбовців Збройних Сил України та державної спеціальної служби транспорту. А також резервістів під час навчання, на військових полігонах, – зазначив Павлюк.

Що думають адвокати про даний законопроект, які ознайомилися з ним більш детально.

Більшість адвокатів схиляються до того, що на військову поліцію все-таки перекинуть зобов’язання розшукувати ухилянтів. Адже її створення хочуть зробити після 16 липня, коли у чоловіків закінчиться термін оновлення даних.

Як зазначили адвокати, депутати розуміють, що багато чоловіків не хочуть іти служити, а поліція завалена своїми справами, тому цілком можливо, що на військову поліцію можуть перекинути обов’язок розшукувати ухилянтів.

Поки, військова поліція в задумках депутатів потрібна для того, щоб шукати дезертирів та підтримувати порядок в Збройних Силах. Але на сьогодні закони і постанови в Україні приймаються дуже швидко, тому важко спрогнозувати, що буде через місяць.

Узаконення доносів

Також в законопроєкті говориться про те, що оперативні підрозділи військової поліції мають право співпрацювати “із фізичними особами, у тому числі на договірних засадах, дотримуючись умов добровільності та конфіденційності цих відносин” та “матеріально і морально заохочувати осіб, які надають допомогу в попередженні, виявленні, припиненні кримінальних правопорушень.

“Простішими словами будуть заохочувати цивільних надавати інформацію відносно правопорушника, дезертира і так далі за винагороду”.

Чи зможе військова поліція вламуватися у двері

Максим Павлюк каже, що зараз це питання є дискусійним.

“Це питання є надзвичайно дискусійним. Конституція передбачає недоторканість житла, але у виключних випадках правоохоронні органи мають право порушити це“, – розповів Павлюк.

Тому відповідь на дане питання українці отримають після розгляду законопроекту в другому читанні, зазначив нардеп.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.