Тюрма або армія: чи зможе влада покарати всіх ухилянтів

Після вступу в силу нового закону про мобілізацію всі чоловіки повинні оновити облікові дані до 16 липня 2024 року. Що буде, якщо цього не зробити та чи зможе влада покарати всіх ухилянтів.

Про це розповів військовий юрист Руслан Ткаченко, який знається на тонкощах мобілізаційного закону.

За словами адвоката, перше що чекає військовозобов’язаного українця, який проігнорує мобілізаційне законодавство це розшук.

Якщо військовозобов’язаний чоловік не оновить дані до 16 липня, то система “Оберіг” зразу це покаже. Першим ділом чоловіка зразу буде подано в розшук для адміністративного затримання та доправлення його до військкомату. Якщо поліція протягом 5 днів не зможе знайти порушника, то ТЦК надсилає особі на її місце проживання рекомендованим листом “вимогу” з’явитися до військкомату. І байдуже, чи отримав чоловік “вимогу” фізично, вона вважатиметься врученою навіть після того, як представник пошти поставить відмітку про неможливість доставлення “вимоги” адресанту. Наприклад чоловік змінив місце проживання і не повідомив працівників ТЦК – розповів адвокат

Таким чином, якщо чоловік не з’явився у ТЦК протягом відведеного часу, то представник ТЦК накладає на нього адміністративний штраф на суму 17 – 25 тисяч гривень.

Нагадуємо, що повістку в рік чоловік може отримати до 4 разів, адже після кожного продовження воєнного стану, а це кожні 3 місяці, у чоловіка оновлюється обов’язок встати на військовий облік. А оскільки після ігнорування 3 повісток на чоловіка відкривається кримінальна справа, то багато хто зможе навіть отримати тюремний термін.

Чи зможе влада пересаджати всіх злісних ухилянтів у в’язниці

За словами адвоката це буде фактично фізично неможливо. Адже після відповідного запиту до Міністерства юстиції стало відомо, скільки вільних місць є в українських тюрмах.

В Міністерстві зазначили, що на підконтрольних українських територіях налічується 100 установ Державної кримінальної виконавчої служби України, в яких можливо розмітити 78 763 осіб. Станом на 01.04 2024 року в українських в’язницях знаходяться 44 861 особи.

Отже, за допомогою нехитрих математичних розрахунків можна дізнатися, що вільних місць в українських тюрмах залишилося для 33 902 осіб.

Як відомо, сьогодні уже нараховується більше 100 тисяч ухилянтів, яких було подано в розшук. Це ті чоловіки, які отримали повістку і не явилися по ній в військкомат. І це ще не пройшло 60 днів. Тому дана цифра після 16 липня повинна зрости в рази.

Як себе влада буде поводити не відомо, але на думку адвоката, що скоріше за все просто буде жорстка мобілізація ухилянтів.

Пересаджати всіх неможливо, адже просто банально не вистачить фізично для всіх місць. Тому на мою думку, що мобілізація буде жорсткіша. В ТЦК уже не перший день працюють з ухилянтами і в них є вироблений план дій. Також про жорсткішу мобілізацію уже не раз говорять у телемарафоні і цього вимагають наші західні партнери. І те що Україна відійшла від Конвенції із прав людини, тому тільки доказ – підсумував адвокат.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.