Чи мобілізують людей з інвалідністю ІІІ групи: відповідь експерта

Оновлений закон про мобілізацію набув чинності 18 травня 2024 року, який також вносить зміни для людей котрі мають інвалідність.

Юристи безкоштовної правової допомоги зазначили, що після набуття чинності Закону про мобілізацію, особи з інвалідністю першої, другої та третьої групи повністю звільнені від військової служби. Зазначається, що люди котрі мають інвалідність, можуть йти на військову службу, лише за власними бажаннями. Для цього потрібно підписати контракт із ЗСУ.

Однак перегляду підлягають особи, які отримали інвалідність після 24 лютого 2022 року, у віці від 25 до 50 років.

Не беруть до уваги тих, кому інвалідність ІІ та ІІІ груп було встановлено в порядку підвищення чи зменшення групи інвалідності, у разі відсутності кінцівки або інших проблем зі здоров’ям та/або за результатами захворювань або поранень, отриманих при захисті України.

Особи, які були визнані раніше обмежено придатними, також будуть проходити повторно огляд ВЛК, для визначення статусу придатний чи не придатний.

Відповідно до закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, військовозобов’язані не підлягають призову на військову службу під час мобілізації, це:

  • визнані в установленому порядку особами з інвалідністю;
  • відповідно до висновку військово-лікарської комісії, є тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін 6-12 місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Якщо вам надійшла повістка, обов’язково потрібно прийти в військкомат у зазначений час та дату, й мати при собі відповідні документи, які підтверджують інвалідність.

Підсумовуючи вище сказане, мобілізація чоловіків з інвалідністю в нинішньому законодавстві неможлива без їхньої згоди.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.