У суспільства може минути страх: які функція треба відібрати в ТЦК

Військовий юрист, працівник Центру підтримки ветеранів Роман Лихачов вважає, що більшість функції ТЦК можна передати іншим органам.

На його думку, частину функцій ТЦК може передати ЦНАПу, а решту залишити в електронному форматі.

“Це ж стосується й електронних квитків – навіщо ТЦК, якщо можна все в електронному форматі, заповнюєш дані й отримуєш відстрочку через електронний кабінет”, – прокоментував він.

Також з ТЦК можна зняти функцію видачі повісток: за словами адвоката, у сьогоднішньому законодавству  видавати повістки можуть: роботодавців, керівників навчальних закладів, управителів багатоквартирних будинків, представників органів місцевого самоврядування тощо.

Адвокат зазначив, що проблемою ухилення від мобілізації має займатися поліція. При цьому частину повноважень щодо мобілізації могли б перебрати на себе центри рекрутингу, вважає він.

Лихачов також підтримує самоукомплектування військових частин.

«Я вважаю, що необхідно налагодити механізм, за допомогою якого військові самі могли б укомплектовуватися. Це буде найбільшим і найкращим результатом, тому що військові будуть зацікавлені в наборі мобілізованого персоналу. Налагодити цей процес, щоб поступово відокремити ці обов’язки від ТЦК», – додав він.

Певні функції можна передати військовим службам правопорядку, і військовим комендатурам. Якщо є необхідність залучити людей в формі, пояснив Лихачов.

Крім того, на цей час є понад 40 000 військовослужбовців, які можуть забезпечити роботу ТЦК. Що дає можливість сформувати кілька бойових бригад або підрозділів забезпечення.

Юрист підкреслив й те, якщо позбавити ТЦК деяких функцій, то у суспільства може зникнути страх перед ними.

«У нашій країні люди бояться йти до ТЦК, навіть якщо у них є законні причини на відстрочку, тому що вони знають, що там панує хаос», – підкреслив юрист.

Нардеп Єгор Чернєв заявив, що зараз розглядається можливість передачі функцій ТЦК до цивільних органів. Також він згадав про недавню бійку між працівниками “швидкої допомоги” і ТЦК, яка відбулася 11 червня в Одесі, коли співробітники Київського ТЦК та СП Одеси затримали та утримували кілька годин фельдшерів, які приїхали на виклик.

«Дуже ганебна ситуація, коли військові борються з лікарями – я такого ще не бачив», – сказав Чернєв.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.