Стало відомо коли ухилянтам почнуть розсилати повістки поштою

Уже з 16 липня всім чоловікам, які не стоять на військовому обліку, ТЦК буде надсилати повістки поштою. Навіть якщо військовозобов’язаний особисто не отримає повістку, вона буде вважатися врученою.

Про це розповів в ефірі одного з телеканалів представник Міноборони України Дмитро Лазуткін.

До 16 липня всім військовозобов’язаним чоловікам дали час, щоб вони добровільно прийшли та оновили свої дані і встали на військовий облік. Ті чоловіки, які просто оновили дані через додаток “Резерв+” або ЦНАП, але не проходили “ВЛК”, буде надіслана повістка поштою, щоб вони з’явилися на проходження лікарської комісії та отримали статус “придатний” або “непридатний” до військової служби. Це стосується і чоловіків, які обходять військкомат десятою дорогою, їм повістки будуть приходити на адреси за місцем проживанням, – розповів Дмитро Лазуткін.

Також він додав, що повістка буде надсилатися рекомендованим листом і вона вважатиметься врученою, навіть якщо військовозобов’язаний особисто цього листа не отримає і ніде не розпишеться в його отриманні.

Наприклад, в реєстрі “Оберіг” вказане місце прописки військовозобов’язаного, але він там не проживає, в такому випадку він не зможе отримати рекомендований лист з повісткою фізично, але у сьогоднішньому законодавстві такий чоловік вважається ухилянтом, адже він не повідомити свій новий адрес проживання у відведений 60 денний термін.

Отже, після вручення чи невручення повістки, якщо чоловік протягом 10 днів не з’явиться у військкомат для проходження “ВЛК”, то на нього представник ТЦК може заочно накласти адміністративний штраф на суму 17 -25 тисяч гривень. Також чоловіка буде подано в розшук і через суд позбавлено права керувати автомобілем.

Нагадаємо, що у Верховній Раді зараз на розгляді знаходиться законопроєкт про військову поліцію.  ЇЇ планують створити на базі вже існуючої Військової служби правопорядку ЗСУ. Пояснюють це не просто зміною назви, а можливістю надати цій структурі додаткових функцій, такі як заходити в приватні оселі та здійснювати оперативно-розшукові дії щодо ухилянтів та дезертирів. Більш детально про законопроект ми розповідали в цій статті – “Військова поліція: кого затримуватиме і розшукуватиме

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.