До якого числа потрібно оновити дані в ТЦК і СП: які будуть наслідки, якщо проігнорувати дану вимогу

Згідно з новим законом про мобілізацію, кожна військовозобов’язана особа повинна оновити дані до 16 липня 2024 року.

На сьогодні оновити облікові дані можна за допомогою наступних трьох способів:

  • прийшовши особисто до територіального центру комплектування і соціальної підтримки (ТЦК та СП);
  • скористатися мобільним додатком “Резерв+”;
  • через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Також слід зауважити, що у Верховній Раді зараз знаходиться законопроєкт, яким пропонується збільшити термін оновлення даних військовозобовʼязаних до 150 днів. Але більшість депутатів висловилися категорично проти цього законопроєкту і розповіли, навіть якщо його винесуть на голосування, то вони будуть голосувати проти нього.

Що чекає на українців, які не оновлять дані в ТЦК до 16 липня

Давайте припустимо, що чоловік не оновив дані до 16 липня, адже якщо у нього немає броні або відстрочки, то більш всього, що його мобілізують.

У такому випадку у працівників ТЦК є алгоритм дій. Першим ділом чоловіка зразу буде подано в розшук для адміністративного затримання та доправлення його до військкомату. Якщо поліція протягом 5 днів не зможе знайти порушника, то ТЦК надсилає особі на її місце проживання рекомендованим листом “вимогу” з’явитися до військкомату. І байдуже, чи отримав чоловік “вимогу” фізично, вона вважатиметься врученою навіть після того, як представник пошти поставить відмітку про неможливість доставлення “вимоги” адресанту. Наприклад чоловік змінив місце проживання і не повідомив ТЦК.

Таким чином, після вручення чи не вручення “вимоги” чоловіку, у нього є 10 календарних днів, щоб з’явитися у військкомат. Після чого представник ТЦК може звернутися в суд, щоб чоловіка позбавити права керувати автомобілем, а також може накласти заочно штраф у розмірі 17 -25 тисяч гривень.

Це і стосується чоловік, які оновили дані через ЦНАП або додаток “Резерв+”, але не прийшли в ТЦК за викликом для проходження “ВЛК”. Адже питань не буде тільки до тих чоловіків, які пройшли військову лікарську комісію і визнані “придатними” або “непридатними” до військової служби.

Скільки раз в рік чоловік може отримати повістку та штраф у 25 тисяч гривень

Ті чоловіки, які думають, що оплативши раз штраф і їм більше повістка не буде проходити глибоко помиляються.

У Верховній Раді врахували такий сценарій і в статті 22 закону України “про мобілізаційну підготовку та мобілізацію“, а також статті 1 “про військовий обов’язок та службу“ продублювали вимогу оновити військово облікові дані з моменту оголошення і набрання чинності указу президента про продовження воєнного стану.

Таким чином, виходить наступна ситуація, що з моменту коли кожен раз Президент буде продовжувати воєнний стан, у військовозобов’язаних буде продовжуватися обов’язок протягом 60 днів оновити свої військово облікові дані. Оскільки воєнний стан президент продовжується кожні 3 місяці, то відповідно, чоловіки, які будуть ігнорувати військовий облік змушені будуть оплачувати штраф 4 рази на рік. Тому за допомогою нехитрих математичних вирахувань можна дізнатися, що в рік чоловік може отримати до 100 тисяч гривень штрафу за порушення правил військового обліку.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.