Які обов’язки мають українці перед державою: недотримання їх карається законом

На третьому році війни багато чоловіків не знають своїх обов’язків перед державою і не розуміють, чому вони повинні служити в армії.

Про це розповів член парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

Як зазначив нардеп, відповідно до статті 65 Конституції України громадяни зобов’язані захищати незалежність і територіальну цілісність країни.

Це означає, що згідно з законами, українці повинні:

  • За викликом з’явитися до Територіального центру комплектування та соціальної підтримки для проведення медичного огляду, взяття на військовий облік тощо;
  • В період мобілізації надавати будівлі, транспорт та інше майно, що знаходиться в його власності у разі потреби ЗСУ у встановленому порядку та з подальшим відшкодуванням їх вартості;
  • Щорічно проходити медичний огляд для визначення придатності до військової служби;
  • Постійно носити з собою військово обліковий документ та за першою потреби пред’являти його представнику ТЦК або поліції.
  • Оновити персональні дані до 16 липня 2024 року у ТЦК та СП або в додатку “Резерв+”;
  • Встати на захист батьківщину у разі потреби тощо.

Яке покарання передбачено у разі порушення мобілізаційного закону

На сьогоднішній день українцям, які отримали повістки, але не з’явилися у призначений час до ТЦК та СП, може загрожувати як адміністративна, так і кримінальна відповідальність. Все залежить від обставин і типу повістки.

У разі ігнорування повістки для уточнення даних або проходження військово-лікарської комісії, це може призвести лише до адміністративного покарання у вигляді штрафу 17 – 25 тисяч гривень.

Але якщо військовозобов’язаний успішно пройшов ВЛК і отримав мобілізаційне розпорядження та не з’явився у призначене місце і час, покарання буде значно суворішим. У цьому випадку настає кримінальна відповідальність, тобто позбавлення волі від 3 до 5 років.

Також читайте:

Як каратимуть тих, хто вказав у “Резерв+” фейкові дані.

Українці, які прийдуть до ТЦК без повістки отримають приємний бонус.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.