Мобілізація по-новому: хто і як потрапляє у розшук ТЦК та що робити

Бувають випадки, що чоловік не отримував повістку, а його розшукує поліція.

Все частіше в соціальних мережах публікують відео, де затримують чоловіка, який нібито перебував у розшуку через ухиляння від мобілізації.

Адвокат Руслан Ткаченко розповів, як чоловіки потрапляють до списку розшукуваних осіб і хто в ньому може перебувати.

Щоб оголосити особу в розшук, проти неї має бути відкрито кримінальне провадження за ухилення від мобілізації. Тобто механізм такий: ТЦК та СП передає до поліції інформацію про те, що особа не з’явилася по повістці тим самим ухиляється від військового обліку. Після чого в поліції повинні відкрити кримінальне провадження та внести особу до єдиного реєстру досудових розслідувань – пояснює адвокат

Також він додав, що багато чоловіків не розуміє, чому вони знаходяться в розшуку, адже згідно з новим мобілізаційним законом їм надається 60 днів на оновлення облікових даних у ТЦК та СП.

Переважна більшість чоловіків, які знаходяться в розшуку, вже просто отримували повістку і не явилися по ній. Також не потрібно забувати, що ТЦК не припиняє свою роботу. Зараз вони можуть надсилати повістки поштою і немає різниці отримала її людина чи ні – головне її надіслати адресату. Тому деякі чоловіки можуть навіть не здогадуватися, що їм була надіслана повістка і вони знаходяться в розшуку, – каже адвокат.

Як скасувати статус “у розшуку”

За словами адвоката, скасувати статус в “розшуку” з точки закону не важко, але потрібні вагомі докази.

Звичайно, якщо людина дізналася, що вона знаходиться в розшуку, то до поліції не потрібно зразу бігти, адже така явка передбачає особисте вручення підозри та навіть застосування запобіжного заходу. Що надалі призведе до примусового проходження ВЛК і навіть вручення бойової повістки. Тому спершу краще звернутися до адвоката, зібрати докази, що чоловік не переховувався від військового обліку. Наприклад, він перебував на стаціонарному лікуванні або ж був у відряджені. Тобто мав поважну причину неявки. Потім потрібно витребувати постанову про оголошення у розшук та скасувати її у судовому порядку. Якщо суд буде вважати, докази достатніми, то він скасує цю постанову, – розповів адвокат

Також адвокат нагадав, що по новому мобілізаційному закону всі чоловіки повинні оновити дані до 16 липня, інакше їх буде подано в розшук уже на правових підставах.

Також читайте:

Українці, які прийдуть до ТЦК без повістки отримають приємний бонус.

Які обов’язки мають українці перед державою.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.