Скільки вироків було винесено за ухилення від мобілізації з тюремним терміном

За статтею 336 Кримінального кодексу України – ухилення від призову на військову службу під час мобілізації передбачено відповідальність від 3 до 5 років позбавлення волі.

Завдяки українській компанії “Опендатабот”, яка надає доступ до державних даних, було вияснено, скільки чоловіків отримали реальний тюремний термін за ухилення від мобілізації.

Отже, за даними “Опендатабот” у 2023 році було винесено 1274 приговори за статтею 336. Але з цих приговорів з реальним тюремним терміном було винесено всього 60 справ. Всі інші отримали умовний термін або більш м’якше покарання.

Що чекає українців у 2024 році

Як відомо, на сьогодні в Україні знаходяться в розшуку понад 100 тисяч чоловіків, які ухиляються від військового обліку, а також відкрито 11 тисяч справ за ухилення від призову на військову службу, це ті дані, які надали в Міністерстві оборони.

Очікується, що поданих в розшук чоловіків і кримінальних справ у 2024 році буде значно більше. Адже після закінчення 60 денного терміну, які даються всім чоловікам за новим мобілізаційним законом, якщо вони не оновлять дані та не стануть на військовий облік їх буде подано в розшук.

Також за новим законом, повістку чоловіку можуть висилати поштою і вона вважається врученою навіть після того, як поштовий кур’єр поставив позначку, що її неможливо вручити. Наприклад, чоловік змінив адрес проживання і не повідомив про це ТЦК. Це зроблено для того, щоб ніхто не змін уникнути санкції, які передбачені новим законом. А саме, штраф у 17 – 25 тисяч гривень, а також позбавлення право водити машину.

Важливо, що повістку представник ТЦК може надсилати поштою кожен раз, коли продовжується воєнний стан президентом, а це до 4 раз на рік. Тому поки не відомо, чи будуть відкривати кримінальні справи на чоловіків, після трьох отриманих повісток поштою.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.