Чи вистачить місць в українських в’язницях для всіх ухилянтів та дезертирів

Після виходу нового закону про мобілізацію все більше українців інтересуються, чи зможе влада пересадити всіх ухилянтів та дезертирів в українські в’язниці.

На дане питання дав відповідь адвокат Демченко Юрій, який зробив відповідний запит до Міністерства юстиції та дізнався, скільки вільних місць є в українських тюрмах.

В міністерстві заявили, що на підконтрольних українських територіях налічується 100 установ Державної кримінальної виконавчої служби України, в яких можливо розмітити 78 763 осіб. Станом на 01.04 2024 року в українських в’язницях знаходяться 44 861 особи.

Тобто, шляхом нехитрих математичних вирахувань можна дізнатися, що вільних місць в українських тюрмах залишилося для 33 902 осіб.

Як відомо, на сьогодні в Україні знаходяться в розшуку понад 100 тисяч чоловіків, які ухиляються від військового обліку, а також відкрито 11 тисяч справ за ухилення від призову на військову службу, це ті дані, які надали в Міністерстві оборони.

Тоді виникає питання, що робити зі всіма ухилянтами та дезертирами, якщо на всіх просто фізично не хвататиме місця в українських тюрмах.

На думку адвокат Демченка Юрія, єдиний варіант це амністія або зміна деяких частин Кримінального кодексу України.

Давайте будемо відверті, всіх не пересаджати, а після цифровізації військкомату, ми будемо дізнаватися все більше про чоловіків, які уникають військового обліку. І після закінчення терміну в 60 днів, таких чоловіків може бути сотні тисяч. Тому я передбачаю тільки зміну Кримінального кодексу України і подекуди амністію. Адже після закінчення війни влада захоче повернути чоловіків за кордону, – зазначив адвокат.

Нагадуємо, що за новим законом всі чоловіки повинні протягом 60 днів стати на військовий облік. У разі ігнорування даної вимоги, чоловіка буде подано в розшук, а також на нього представник ТЦК може заочно накласти штраф в розмірі 17 тисяч гривень.

Кримінальну справу на чоловіку можуть відкрити після того, якщо він проігнорує три і більше повісток. Слід зауважити, що представники ТЦК можуть надсилати повістку рекомендованим листом і вона вважається врученою, навіть якщо чоловік не отримував її фізично. Це зроблено для того, щоб ніхто не змін уникнути санкції, які передбачені новим законом.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.