Чи мають право забирати чоловіків до ТЦК з вулиці

По мірі активізації мобілізаційних заходів, в Україні почастішали випадки, коли військовозобов’язаних чоловіків затримують на вулицях представники ТЦК – звідки їх відвозять на ВЛК і одразу ж мобілізують.

Чи законно затримувати людей на вулиці й везти в ТЦК? У яких випадках це можливо, і які заходи можуть бути вжиті у разі незаконного затримання – розповів адвокат, кандидат юридичних наук, Євген Філіпець.

Він роз’яснив, що єдиним законним способом запрошення до ТЦК військовозобов’язаного, який не є порушником правил військового обліку, має з собою військово-облікові документи та не перебуває у розшуку, є повістка.

Абсолютно незаконно для представників TЦК є «вантаження» людей для уточнення даних.

«Військовозобов’язаного можна буде доставити до ТЦК лише в тому випадку, якщо він вчинив порушення правил військового обліку. Зауважу, що такі повноваження має лише поліція, а не ТЦК», – підкреслив Філіпець.

Правоохоронці при затриманні мають скласти протокол. У такому випадку чоловік матиме доступ до правової допомоги — державного захисника або власного адвоката.

Ніхто не має права відбирати мобільний телефон під час затримання, оскільки це є власністю особи.

Правоохоронні органи можуть затримати військовозобов’язаного, якщо:

• він не зʼявився на виклик до ТЦК без поважних причин;
• при перевірці документів виявили розбіжності у його військово-обліковому документі та даних у реєстрі;
• він перебуває у розшуку;
• у нього відсутні військово-облікові документи при перевірці;
• він відмовляється отримувати повістку від групи оповіщення, у складі якої є поліцейський.

Якщо людину затримали на вулиці без законних підстав, вона має право викликати поліцію та зафіксувати подію на відео.

Як бути, якщо у людини є право на відстрочку, він не встиг її оформити, але з собою має документальне підтвердження – після доставлення до ТЦК йому потрібно написати заяву на отримання відстрочки й тільки після її розгляду вирішуватиметься питання про можливість мобілізації.

Філіппець зазначив, що скасувати рішення про мобілізацію буде вкрай важко навіть у разі відстрочки. Тому потрібно уважно читати документи, які пропонують підписати в ТЦК. Адже в Україні уже зафіксована не одна історія, де чоловіка підсували контракт добровольця не знаючи про це і були мобілізовані без їх згоди.

Також читайте:

Хто втратив право на відстрочку у новому законі.

У ТЦК відповіли, за яких умов будуть відправляти повістку поштою та коли вона вважається врученою.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.