Як відбуватиметься арешт майна ухилянтів: пояснення

Президент України Володимир Зеленський підписав закон No10379, який дозволяє накладати штрафи на призовників, військовозобов’язаних і резервістів за порушення правил військового обліку.

Адвокат Марина Бекало розповіла, як буде накладатися арешт на майно.

За порушення правил військового обліку у воєнний період передбачений штраф від 17 тис. до 25,5 тисяч гривень.

Адвокат наголошує, що першим кроком буде накладення арешту на банківські рахунки боржника (будь-які, розрахункові, депозитні тощо).

«Якщо сума боргу не перевищує 20 розмірів мінімальної заробітної плати (зараз це 160 тис. грн), звернення стягнення на єдине житло боржника та земельну ділянку, на якій розташоване таке житло, не здійснюється”, – коментує Бекало.

Як пояснює Марина Бекало, якщо нерухоме/рухоме майно належить дружині боржника (вона є 100% власником), то на це майно не буде звернено стягнення. Це також стосується банківського рахунку дружини боржника.

“Арешт накладається лише виключно на майно боржника. Якщо майно є частковою власністю боржника, то арешт накладається тільки на ту частку, яка належить боржнику”, – пояснила вона.

Також Бекало нагадала, що штраф за ухилення від військового обліку на одного військовозобов’язаного чоловіка може прийти до 4 раз в рік. Адже закон зобов’язує кожен раз оновлювати дані після продовження воєнного стану. А оскільки Президент продовжує воєнний стан кожні три місяці, то кожен цей період на чоловіка лягає обов’язок оновити дані у ТЦК. Тому фактично, кожному чоловіку буде приходити до 100 тисяч гривень штрафу в рік за ухилення від військового обліку.

Нагадуємо, що представник ТЦК тепер може накласти штраф на чоловіка заочно, тобто без його фізичної присутності. Наприклад, чоловік знаходиться за кордоном і його не можливо доставити в ТЦК для складання адміністративного протоколу.

Також читайте:

Що робити чоловікам у разі неправомірних дій ТЦК

Хто з військовозобов’язаних має право служити за місцем проживання

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.