Бронь від мобілізації: які п’ять категорій втратили право на відстрочку

Законопроєкт No10449,який набрав чинності з 18 травня, вносить вагомі зміни до правил надання відстрочки від мобілізації. Раніше багато громадян могли розраховувати на бронь за станом здоров’я або ж віком, але тепер список значно скоротився.

Відповідно до нових поправок. відстрочку втратили:

• Багатодітні батьки, які мають заборгованість зі сплати аліментів;
• Студенти, які здобувають другу чи третю вищу освіту, а також ті, хто вирішив здобути ступінь нижче вже наявного;
• Призовники, які мають статус “обмежено придатний” за станом здоров’я. Тому що за новим законом військовозобов’язаний може бути чи придатними, чи непридатними до служби;
• Співробітники підприємств, установ та організацій, які перебувають у віданні Міністерства оборони України.

На додаток, призовний вік зараз знизили з 27 до 25 років, Тобто молоді люди 25-26 років, які спочатку мали право відстрочку тепер підлягають мобілізації.

Водночас підстави для відстрочки в законі все ж таки є. Зокрема, можуть не побоюватися повістки з військкомату:

  • Громадяни мають серйозні проблеми зі здоров’ям із затвердженого переліку;
  • Помічники-стажери, аспіранти, докторанти на період їх навчання. Наукові та науково-педагогічні працівники вузів та НДІ, які мають вчене звання або науковий ступінь. Педагоги ПТУ, технікумів, коледжів та шкіл за умови зайнятості не менше 0,75 ставки за основним місцем роботи;
  • Студенти, які отримують першу та єдину професійно-технічну або вищу освіту на денній/дуальній формі;
  • Чиновники органів державної влади, місцевого самоврядування, а також співробітники підприємств, установ та організацій, визнаних критично важливими для забезпечення потреб ЗСУ, функціонування економіки та життєдіяльності населення у воєнний час.
  • Багатодітні батьки (3+ дітей до 18 років), самотні батьки та матері, опікуни/піклувальники дітей-сиріт та дітей, хворих на тяжкі хвороби за списком (рак, ДЦП та ін.). Подружжя та батьки військовослужбовців, а також ті, чиї близькі родичі загинули або зникли безвісти під час АТО/ООС.
  • Опікуни недієздатних інвалідів та ті, хто зайнятий постійним доглядом за інвалідами І або ІІ групи;
  • Народні депутати, співробітники органів управління ЗСУ, СБУ, Нацгвардії, прикордонної служби, поліції, ДБР, НАБУ та інших силових структур та спецслужб.

Тому, не зважаючи на посилення мобілізації, у деяких українців залишається можливість отримати відстрочку. Для цього необхідно відповідати одному із вище перерахованих критеріїв та мати відповідні підтверджувальні документи.

Також читайте:

Бронювання можливе за гроші. У ВР зареєстрували новий законопроєкт

Якщо працівники ТЦК вчиняють неправомірні дії, що потрібно робити

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.