Нові тарифи за світло вражають: як зекономити

З 31 травня Уряд підняв тарифи на електроенергію, але зовсім не так, як обіцяв.

Тема подорожчання електроенергії для українців актуальна вже давно, ще 29 травня Міненерго повідомило про підвищення цін на електроенергію. Про це, зокрема, заявила заступник міністра енергетики Світлана Гринчук під час телемарафону “Єдині Новини”.

За її словами, українська енергосистема за останні два місяці зазнала серйозних пошкоджень із-за обстрілів ЗС РФ. Грінчук зазначила, що уряд використовує всі можливі ресурси для пом’якшення ситуації в енергосистемі та підготовки до пікових періодів споживання влітку, восени та взимку.

Але це не головне. Грінчук запевняла, що уряд запропонує диференційовану систему тарифів й працюватиме вона так: за перші 100 кіловат/год споживач платить за старим тарифом – 2,64 гривні за кіловат. А за всі наступні – по 4,8 грн. Але, здається, щось пішло не так.

Кабінет Міністрів України на засіданні 31 травня затвердив рішення про нову фіксовану ціну на електроенергію для індивідуальних і колективних побутових споживачів на рівні 4,32 грн/кВт-год. Такі тарифи діятимуть до 30 квітня 2025 року, повідомив наприкінці наради міністр енергетики Герман Галущенко.

“Підвищення тарифу – це складний та вимушений крок. Наша мета – зберегти світло й втримати систему. На нас чекає колосальна реконструкція, яка потребує величезних зусиль та фінансування. На об’єктах генерації, розподілу та передачі постійно тривають ремонтні роботи. На жаль, ми знаємо, що ворог продовжуватиме обстріли енергетичних об’єктів, і ми повинні залучити всі можливі ресурси», — прокоментував Галущенко.

Галущенко також зазначив, що ринкова вартість електроенергії становить майже 7,5 грн/кВт-год, але в теперішній ситуації, не можна допустити такого підвищення. Але водночас у країни немає шансів зберегти колишні ціни, оскільки, за словами міністра, ціна на електроенергію у 2,64 гривні покриває лише третину фактичної собівартості електроенергії.

У Міненерго уточнили, що в опалювальний період (з 1 жовтня 2024 року по 30 квітня 2025 року) для споживачів, які використовують електроопалювальні прилади, буде надаватися пільгова ціна на електроенергію на рівні 2,64 грн/кВт-год (за умови споживання 2000 кВт·год на місяць протягом цього періоду).

“Водночас «нічна ціна електроенергії» (із встановленими відповідними двозонними лічильниками) становитиме 2,16 гривні за кіловат-годину. Чим не спосіб заощадити?” – зауважив міністр енергетики.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.