ТЦК може відмовити у відстрочці з будь-яких причин

Постанова 560, яка була прийнята 16 травня 2024 року дає повноваження комісії при ТЦК, відмовити чоловікам у відстрочці без поважних причин.

Уряд постановою 560 затвердив порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації. Також у постанові визначено порядок надання відстрочки для військовозобов’язаних чоловіків. Адже новий мобілізаційний закон лише відсилає до даної постанови, яка встановлює порядок у наданні відстрочки від призову на військову службу.

Загалом, як правило нормативно-правові акти передбачають хоча б в загальних рисах, низку підстав для відмови громадянину в його звернені, наприклад «недостатність» або «невідповідність» документів, невірне оформлення тощо. Але у постанові №560 взагалі не вказані підстави для відмови. Це означає, що в ТЦК можуть відмовити чоловіку без будь-яких пояснень, що суперечить верховенству права та прозорості.

У постанові лише сказано, що для розгляду питань надання військовозобов’язаним відстрочки при районних (міських) ТЦК утворюються комісії у такому складі:

  • голова комісії – керівник районного (міського) ТЦК (відокремленого відділу);
  • члени комісії – представники апарату, структурних підрозділів.

За наявності підстав для одержання відстрочки військовозобов’язані (крім заброньованих) особисто подають на ім’я голови комісії районного (міського) ТЦК або його відділу заяву за формою, до якої додаються документи, що підтверджують право на відстрочку, або копії таких документів, засвідчені в установленому порядку, зазначені у переліку згідно з додатком до постанови.

Комісія розглядає отриману заяву та супровідні документи, оцінює законність підстав для надання відстрочки, у разі необхідності, готує запит до відповідних органів державної влади для отримання інформації, що підтверджує право заявника на відстрочку.

Розгляд документів комісією повинно бути не більше семи робочих днів. На підставі документів про надання або відмову у наданні відстрочки.

У разі відмови у відстрочці, чоловіка повідомляють про це письмово із зазначенням причин відмови за формою, наведеною в додатку 7. У додатку передбачено, що комітет має вказати причини відмови, але, знову ж таки, ці причини, судячи з постанови Кабміну, вона може вказати на свій розсуд.

Таким чином, у постанові 560 не визначено перелік підстав для відмови у наданні відстрочки, у зв’язку з чим виникає питання, як суд оцінюватиме законність рішення Комісії у разі оскарження однією з сторін.

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.