Чоловіки з III групою інвалідності підуть служити: що відомо

18 травня 2024 року набув чинності мобілізаційний закон України No10449, який регулює порядок призову до армії. Також в ньому зазначено, чи можна мобілізувати чоловіків з ІІІ групою інвалідності

Згідно з чинним законодавством, якщо чоловік має ІІІ групу інвалідності – мобілізація неможлива, але вони можуть проходити службу за власним бажанням після підписання контракту. Таких людей не будуть кидати на передову, але вони можуть служити в територіальних центрах комплектування або за місцем прописки.

Також в Міністерстві оборони наголосили, що 3 – група це легка інвалідність і у разі довготривалої ремісії (3–5 років), яка підтверджується лабораторним дослідженням, може бути застосований індивідуальний підхід та ухвалене індивідуальне рішення щодо мобілізації особи.

Нагадуємо, що законопроєкт No10449 передбачається повторний огляд чоловіків, які отримали третю групу інвалідності після 24 лютого 2022 року.

Це не стосується тих, хто:

• у порядку підвищення/зменшення групи інвалідності;
• за результатами захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), отриманих під час захисту Вітчизни;
• за відсутності кінцівок (рук, стоп ніг, одного з парних органів);
• за наявності онкологічних захворювань, інтелектуальних порушень, психічних розладів, церебрального паралічу або паралітичного синдрому у зв’язку з інвалідністю з дитинства.

Чи можна виїхати з України з 3 групою інвалідності

З приводу того, чи можуть чоловіки з третьою групою інвалідності виїхати за межі країни, вони мають надати документальне підтвердження інвалідності та зняття з військового обліку. Новий закон про мобілізацію в цьому сенсі нічого не змінює – якщо людина збере необхідні документи, вона може покинути країну.

Також читайте:

Оновлення даних в ТЦК за 60 днів, відміняється 

ТЦК може відмовити чоловікам у відстрочці без поважних причин

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.