Приватбанк і Монобанк пояснили, для чого обмежать перекази українців з картки на картку

Нацбанк вирішив обмежити перекази між картками для українців. Голова НБУ Андрій Пишний пояснив причини запланованого нововведення.

Мається на увазі, що ліміти на вихідні P2P-перекази можуть скласти 100 тисяч гривень та 30 операцій на місяць для одного рахунку.

Андрій Пишний уточнив, що мова йде про вихідні перекази, коли клієнти банку пересилають гроші, а не про вхідні. Тобто кошти можна отримати без обмежень, але от відправити – ні. Волонтери в цьому плані не матимуть проблем, оскільки їхні картки в основному поповнюються.

Варто зазначити, що рішення знаходиться на стадії розробки, але Нацбанк вирішив поділитися планом заздалегідь, щоб отримати відгуки громадян і мати можливість доопрацювати деталі. Очікується, що на впровадження змін знадобиться місяць.

Пишний заявив, що Нацбанк введе обмеження на перекази, оскільки банківські рахунки широко використовуються для ухилення від сплати податків і незаконного відмивання грошей.

Ми говоримо про сотні тисяч людей і десятки тисяч рахунків, які фінансують незаконну діяльність. Аномальне збільшення обсягу банківських P2P-переказів привернуло увагу Ради національної безпеки та Міжнародного валютного фонду. Один із банків-емітентів карт лише за пів року виявив понад 12 тис. клієнтів -«дропів». Через їхні рахунки пройшли мільярди гривень.

Суми не відповідають заявленим доходам клієнтів. Наприклад, студент або пенсіонер за кілька днів отримує і перераховує через свій банківський рахунок сотні тисяч гривень. Після цього історія платежів таких клієнтів зіпсована. У майбутньому доступ до фінансових послуг може бути проблематичним.

Пишний підкреслив, що звичайні клієнти банку змін не помітять:

«За попередніми оцінками, 98,44% клієнтів не відчують обмеження в 30 транзакцій на місяць, а обмеження суми ніяк не вплине на 95% клієнтів».

Крім того, повідомляється, що обмеження будуть застосовуватись до кожної картки банку. Обмежений варіант – до 100 тис. грн на місяць, не більше 30 операцій від одного банку. Проте українці часто мають картки кількох банків. Операції за реквізитами IBAN необмежені та доступні всім без винятку. Тож якщо у вас дві картки, ви можете зробити ще 30 транзакцій.

Також читайте:

Клієнти ПриватБанку можуть отримати до 2 000 грн

Два найбільших оператори мобільного зв’язку в Україні Київстар і Vodafone планують серйозні зміни

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.