ПриватБанк і Монобанк обмежать суми грошових переказів між картками: названо ліміти

Нацбанк готує проект рішення щодо обмеження грошових переказів і введення обмежень на перекази з картки на картку між фізичними особами. Очікується, що ліміти на вихідні р2р-перекази можуть становити 30 операцій та 100 000 грн на місяць для одного рахунку.

Дані впровадження планують запровадити до середини липня.  Воно буде базуватись на рішенні Ради національної безпеки щодо протидії нелегальному гральному бізнесу, яке прийняли у квітні.

Заступник голови Національного банку України Дмитро Олійник заявив, що розглядається введення обмеження на P2P-перекази в розмірі 100 тис. грн на місяць для особистих рахунків.

За нашими підрахунками, 95% клієнтів банків навіть не помітять ці обмеження. Натомість проводити тіньові платежі зловмисникам, які користуються картками фізосіб для, наприклад, несплати податків та злочинної діяльності, стане складніше і дорожче“, – зазначив топменеджер.

За словами Олійника, обмежувати вхідні транзакції не планують, щоб не ускладнювати діяльність тих же волонтерів.

Таке нововведення потрібне, адже тіньові перекази в Україні сягають мільярди гривень За оцінками аналітиків CASE Україна, наша держава на рік втрачає щонайменше 100 млрд грн через сірий ринок підакцизних товарів, схеми з ПДВ, зарплати у конвертах тощо.

Голова Нацбанку Андрій Пішний наголосив: якщо люди свідомо передають дані особистих карток для незаконної діяльності, то вони нічим не відрізняються від корупціонерів, які крадуть в держави.

Після внесення змін до законодавства в майбутньому можна буде створити реєстр карток, які використовували для подібних операцій.

НБУ також планує ввести для фінансових компаній вимоги щодо наявності уставного капіталу, прив’язаного до відсотків операцій від суми платежів – для протидії тіньовим платежам.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.