Перевірка документів, повістки та доставка до ТЦК: які повноваження з’явилися у поліції

Голова Нацполіції України Іван Вигівський пояснив роль поліції у проведенні мобілізації.

Поліціянти разом із представниками ТЦК інформують військовозобов’язаних, але самі повістки не вручають. Вони мають право вимагати військовий документ у чоловіків віком від 18 до 60 років. Під час перевірки документів поліція обов’язково повинна вести фото- та відеофіксацію. Якщо поліціянти будуть проявляти протиправні дії, їх буде притягнуто до відповідальності. Про такі дії громадяни можуть повідомити за номерами 102 та 112.

У випадку відсутності військово-облікового документа поліціянт фіксує цей факт і направляє матеріали до ТЦК. І якщо виясниться, що особа знаходиться в розшуку або не стоїть на військовому обліку, поліція має право затримати чоловіка і передати до ТЦК. За відсутності військово-облікових документів або будь-яких інших документів, що посвідчують особу, передбачено адміністративне утримання на строк до 3 годин для встановлення особи.

Поліція має право застосувати заходи примусу (силу, спеціальні засоби) у разі злісної непокори законним вимогам поліціянта.

Законодавством не передбачено проведення поквартирних обшуків, але поліція може проводити заходи для розшуку місцеперебування осіб, їх утримання та передачі відповідним органам. Кожна ситуація з’ясовується індивідуально з урахуванням конкретних обставин.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.