Мобілізація в Україні: що означають статуси в картці військовозобов’язаного

Відмітки у військово-обліковому квитку вказують на категорію, групу обліку, склад, профіль підготовки та рівень придатності до служби військовозобов’язаного. Військовий квиток – це документ, який містить відомості про військовозобов’язаного.

Підполковник Павло Литвин пояснив значення пунктів, відзначених у квитку.

«Коли ви зайдете в додаток «Резерв+» й побачите статус військовозобов’язаного: у розшуку, знято з обліку, уточнюється тощо. Особливо, якщо ви вже пройшли ТЦК й оновили особисті дані, не лякайтеся – такий статус може виникнути у зв’язку з цілком прозаїчними ситуаціями”, — наголосив він.

Що означають статуси

“Уточнюється” – означає, що інформація, введена особою для оновлення даних, ще обробляється працівниками ТЦК.

“Підлягає призову” – означає, що людина може бути мобілізована. Вона може або чекати на повістку або принести до ТЦК документи, які підтверджують її неможливість призову (бронювання, право на відстрочку у зв’язку з навчанням, народження третьої дитини тощо).

“Тимчасово непридатний” – статус присвоюється ВЛК за станом здоров’я. Наприклад, ВЛК вказує, що людині для покращення стану здоров’я необхідно зробити операцію. В такому випадку, військовозобов’язаному надають статус тимчасово непридатний.

“У розшуку” – це не кримінальне провадження. Цей статус означає, що до ТЦК протягом кількох років не надходило жодної інформації про громадянина ще від моменту отримання підлітком посвідчення про приписку до призовної ділянки.

Якщо до 25 років громадянин не з’явиться в ТЦК, він отримує статус «розшук». Це стосується й тих, хто переїхав в інші населені пункти, та не знявся з військового обліку з попереднього місця реєстрації, а також вже багато років перебуває поза полем зору ТЦК. Якщо ви хочете вийти з цього стану, ви повинні якомога швидше з’явитися в ТЦК.

“Знято” – цей статус означає, що особа офіційно знята з військового обліку за даним ТЦК у зв’язку зі зміною місця проживання або за станом здоров’я визначеним ВЛК.

“Виключено — людину за віком або за станом здоров’я виключено з обліку як військовозобов’язаного. Також мова може йти про громадян, які були засуджені за тяжкі злочини. Цей статус можуть отримати й чинні військові. Адже коли людина йде служити, вона перестає бути військовозобов’язаною, а стає військовослужбовцем.

Також читайте:

Що буде, якщо не оновити дані в ТЦК та не сплатити штрафи

Мобілізація посилиться. Яке майно можуть конфіскувати

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.