Повістка за кордоном: чи розсилатимуть їх чоловікам

18 травня новий закон про мобілізацію набуде чинності й зобов’яже всіх чоловіків-українців оновити свої дані, це стосується і тих, хто за кордоном. Для них буде відкрито електронний кабінет, де вони зможуть оновити дані та вказати де вони перебувають на даний момент.

Зараз згідно із законодавством, військовозобов’язані чоловіки за кордоном, повісток отримувати не будуть. Українські ТЦК і СП не будуть роздавати повістки за кордоном. Також під час звернення в консульство для оновлення персональних даних повістки не видаватимуть, пояснили у парламенті.

«У нас немає механізму вручення повісток за кордоном, тому що повістки вручають ТЦК та СП. За кордоном, скажімо так, юрисдикція їх не поширюється”, – прокоментував депутат Федір Веніславський.

Процедура оновлення даних за кордоном, необхідна для того, щоб співробітники ТЦК зрозуміли, скільки українських військовозобов’язаних громадян перебувають за кордоном. Отримавши цю інформацію, центр не буде видавати повістки.

Водночас у Міноборони підкреслили, що у новому мобілізаційному законі сказано, що всі військовозобов’язані повинні встати на військовий облік. А щоб повноцінно встати на військовий облік потрібно пройти військову лікарську комісію (ВЛК), а це можна зробити тільки в Україні. Тому питання повернення чоловік є одним із пріоритетів України.

Нагадуємо, що у 9 травня Верховна Рада прийняла закон, який збільшує адміністративний штраф за ухилення від військового обліку від 17 до 25 тисяч гривень. Також закон дозволяє накладати штраф на чоловіка без його присутності. Наприклад, чоловік за кордоном і його неможливо доставити в ТЦК. Важливо, що такий штраф представники ТЦК можуть накладати на чоловіка 4 рази в рік. Більш детальніше про закон ми розповідали в цій статті –  “Тепер штрафи виписуватимуть 4 рази на рік всім ухилянтам”.

Також читайте:

Став відомий перелік речей, які заборонено забирати в чоловіка, який буде ігнорувати військовий облік.

Закон про мобілізацію зробить рівними всіх: тепер не буде, що одні воюють, а інші переховуються.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.