Збільшені штрафи, розшук та кримінальна відповідальність: що не так з мобілізаційним законом

Не всі депутати до кінця розуміють, як повинен працювати новий мобілізаційний закон і чи будуть такі жорсткі санкції до чоловіків, які продовжать уникати військового обліку.

Так, своєю думкою поділився член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки та оборони та розвідки Олександр Федієнко.

За його словами, якщо чоловік не хоче служити, то штрафи навіть у 17 тисяч гривень не замотивують його оновити дані у військкоматі.

Давайте будемо реалістами, якщо чоловік не хоче іти служити, чи буде він боятися штрафу? Я думаю ні. Все одно будуть люди, які зможуть заплатити один – два штрафи, а потім просто сховаються. До таких людей потрібно шукати інший підхід, – переконаний депутат.

Також він впевнений, що за несплату штрафу ніхто кримінальні впровадження не буде відкривати. Адже, як відомо, після певної суми штрафу за законодавством України чоловіка можуть притягнути до кримінальної відповідальності.

В Міністерстві оборони заявляють, що в Україні на військовому обліку не стоїть декілька мільйонів чоловіків, а ще 650 тисяч знаходиться за кордоном. Навіть якщо половина з них стане на військовий облік, а інша ні, думаю більшість з них не захоче платити штраф, то скільки це кримінальних проваджень потрібно буде відкрити. Тож я не думаю, що буде потік штрафів, як це прописано в мобілізаційному законі – зазначив нардеп.

Нагадуємо, що новий закон, який вступить в силу 18 травня, змушує всіх чоловіків оновити свої військово облікові дані протягом 60 днів. А також слід зауважити, що проходження військово лікарської комісії (ВЛК) це один із пунктів військового обліку.

У разі ігнорування даного пункту закону, чоловіка подають в розшук в поліцію, щоб ті доставили його у військкомат. Якщо поліція протягом 5 днів не зможе знайти порушника, то представник ТЦК надсилає особі на її місце проживання рекомендованим листом “вимогу” з’явитися до військкомату. І якщо протягом 10 днів військовозобов’язаний не з’явився в військкомат, тоді представник ТЦК може звернутися в суд, щоб чоловіка позбавила права керувати автомобілем, а також накласти адміністративний штраф.

Звертаємо увагу на те, що після кожного продовження воєнного стану президентом, вимога оновити дані у військкоматі оновлюється. Таким чином, штраф за ухилення від військово обліку може прийти до 4 раз в рік. Більш детальніше про штрафи та як вони будуть нараховуватися ми розповідали в цій статті –  “Тепер штрафи виписуватимуть 4 рази на рік всім ухилянтам”

Також читайте:

Через який одяг на вулиці можуть вручити повістку.

В Україні запровадять нову форму військового квитка.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.