В Україні можуть почати блокувати рахунки ухилянтів: як це можливо

У Верховній Раді у другому читанні прийняли новий законопроект № 10379, який збільшує штрафи для чоловіків, які будуть уникати військового обліку. У разі несплати штрафу чоловікам можуть заблокувати всі рахунки та накласти арешт на майно.

Про це розповів член комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності Андрій Осадчук.

Він вважає, що штраф у 17 тисяч гривень, який пропонується законопроектом занадто великий для більшості людей, адже фінансовий стан в українців сьогодні не надто хороший. Тому люди не захочуть його оплачувати, що призведе до величезної кількості проваджень в суді.

17 тисяч гривень навіть для мене не маленькі гроші, а для людей у провінційних містах або селах це взагалі може бути місячна зарплата. Тобто, скоріше за все, у нас буде наступна ситуація, чоловіки, які не хочуть воювати проігнорують вимогу в оновлені військово облікових даних, а також вони не зможуть або не захочуть заплатити штраф. Тоді включається процедура виконавчого провадження, а таким чином можна буде блокувати рахунки й накладати стягнення на майно, – пояснив Осадчук.

Також він додав, що це фактично той пункт, який пропонувався у новому мобілізаційному законі ще в грудні, а саме, блокування банківських рахунків та арешт майна. Але як відома, через велику кількість критики даний пункт прибрали з закону. Зараз цю схему буде запушено через виконавчу службу і це буде абсолютно законно.

Нагадуємо, що всі чоловіки за новим мобілізаційним законом до 18 липня повинні оновити військово облікові дані. У разі ігнорування даної вимоги, представник ТЦК може виписати штраф чоловіку навіть без його присутності, така норма прописана в новому законі щодо збільшення штрафів. Більш детальніше про законопроект № 10379 ми розповідали в цій статті.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.