Покарання за неявку в ТЦК буде каратися великим штрафом: зміни в законодавстві

З 8 травня 2024 року у Верховній Раді почали розгляд законопроєкту No10379, який передбачає заочні штрафи від 17 до 25 тисяч гривень для тих, хто ухиляється від військового обліку та мобілізації під час воєнного стану.

Згідно з законопроєктом, військовозобов’язані, які не стали на військовий облік та не поновили необхідні дані в територіальному центрі комплектування (ТЦК) або не з’явилися за повісткою, можуть оштрафувати заочно.

Нагадуємо, що по новому мобілізаційному закону, який вступить в силу 18 травня, всі чоловіки повинні оновити військово облікові дані протягом 60 днів. У разі ігнорування даної вимоги їх можуть оштрафувати та подати в розшук. А також у разі не сплати штрафу, проти чоловіків ухилянтів  буде відкрито виконавче провадження та внесено до реєстру боржників, що може призвести до блокування їхніх рахунків.

Нардепи вважають, що збільшення штрафів повинно відбити охоту чоловіків ігнорувати вимоги законодавства щодо військового обліку

Таким чином, громадяни, які будуть порушувати правила військового обліку під час воєнного стану, їх каратимуть штрафом від 17 до 25,5 тис. грн, а для посадових осіб сума штрафу становитиме — від 34 до 59,5 тис. грн.

Відстежувати чоловіків будуть за допомогою реєстру «Оберіг». Система дозволить автоматично виявляти порушників завдяки електронній інформаційній взаємодії з іншими державними реєстрами.

Також читайте:

Щоб оновити дані, достатньо буде скористатися застосунком, не відвідуючи ТЦК.

Через який одяг на вулиці можуть вручити повістку.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.