Відстрочка від мобілізації: чи може її отримати чоловік, що має батька з інвалідністю

Новий мобілізаційний закон вступить в силу 18 травня, тому багато чоловіків інтересуються, які зміни будуть для осіб, які доглядають батьки/матір з інвалідністю.

Адвокат Дмитро Дончак пояснив, що чоловіки, які мають одного з батьків з 1 або 2 групи інвалідності, мають право на відстрочку згідно з частиною 13 статті 23 оновленого Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Але при умові, що в сім’ї більше немає повнолітніх працездатних осіб, які б могли вести догляд за особою.

Отже, перша умова в законі – відсутність повнолітніх працездатних братів та сестер, щоб отримати опіку та відстрочку від армії.

Що стосується матері, то у відповідності до статті 75 СК України, право на утримання (аліменти) має той із подружжя, який є непрацездатним та потребує матеріальної допомоги, за умови, що другий із подружжя може надавати матеріальну допомогу.

Але якщо мати є пенсіонеркою, тобто непрацездатною, то вона не може отримувати іншу непрацездатну особу без шкоди власному здоров’ю. Отже, немає інших осіб, які по закону зобов’язані утримувати батька з інвалідністю.

Чи може виїхати з країни чоловік, що має батька з інвалідністю

Це питання регулюється постановою КМУ № 57 «Правила перетинання державного кордону громадянами України».

У відповідності до абзацу 4 пункту 2-1 “Правил перетинання державного кордону”, інваліди I, II  груп, а також особи, що їх супроводжують, мають право на виїзд з України під час дії воєнного стану. Супроводжуючою особою можуть бути один з членів сім’ї першого ступеня споріднення (чоловік/дружина, діти (рідні та усиновлені), батьки), а також особа, що здійснює постійний догляд.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.