Українські банки блокують рахунки українців, які купують криптовалюту: причини

ПриватБанк та monobank почали блокувати картки українців після операцій з криптовалютою.

Про це стало відомо через чисельні скарги, які клієнти залишають на сайті Мінфіну.

Так, одна з клієнток monobank розповіла, що її картку заблокували після того, як вона намагалася вивести гроші з криптобіржі. Після чого банк запросив підтвердити через додаток “Дія” свою особу, щоб переконатися, чи дійсно цю операцію виконує власник картки.

Жінка стверджує, що пройшла верифікацію, але протягом години її картку зрештою остаточно заблокували без пояснення причин.

Так в чому причина?

У банку уточнили, що лише операції з криптовалютою не є підставою для блокування рахунків клієнтів. Це звичайна операція для всіх банків, і здебільшого вони навіть не знають мети переказу. Але при нетипових операціях для клієнта, банк має право заблокувати рахунок і запросити підтвердити свою особу через програму “Дія”.

Це взагалі законно?

Справа в тому, що купівля криптовалюти є дуже популярним способом для шахраїв «відмити» гроші з вкраденої карти. Якщо зловмисник якимось чином заволодів карткою клієнта банку, щоб вивести бистро гроші, він зразу купляє крипту, яку потім фактично не можна буде відстежити.

Такі угоди потрапляють у поле зору автоматизованої системи безпеки банку і картку блокують для захисту клієнта. Однак, деколи від такої системи страждають самі клієнти, якщо вони вирішують придбати електронну валюту.

При цьому Нацбанк України дав роз’яснення, що банки мають право так чинити в рамках законодавства.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.