Нові покарання для “ухилянтів” прийняті: основні зміни в законодавстві

У вівторок, 16 квітня, президент Володимир Зеленський підписав новий мобілізаційний законопроект, який набере чинності 16 травня.

Фактично новий мобілізаційний закон націлений на людей, які оминають військкомат 10 дорогою. Адже ще у 2023 році в Міністерстві оборони повідомляли, що близько 3 мільйонів українців не виконують конституційні обов’язки та ухиляються від військової службу.

Які покарання чекають чоловіків та основні зміни мобілізаційного законодавства читайте в нашому матеріалі.

Адміністративне затримання чоловіків та доставлення їх військкомату (ТЦК)

В Міноборони розуміють, що роздати 3 мільйони повісток навіть за рік буде неможливо, тому у новому законі зобов’язали всіх чоловіків протягом 60 днів оновити військово облікові дані у ТЦК, це потрібно буде зробити до 16 липня 2024 року. Порушення даної вимоги тягне за собою адмінправопорушення за ст. 210-1 КУпАП (порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію). Таким чином, якщо чоловік проігнорує дану вимогу, то на нього буде накладено штраф і керівник військкомату може звернутися до поліції для здійснення адмінзатримання та доставлення громадянина до ТЦК.

Якщо поліція не може затримати та доставити військовозобов’язаного чоловіка, йому надсилається письмова вимога про виконання мобілізаційних обов’язків. І якщо протягом 10 днів чоловік не з’явився у військкомат, то це є підставою для звернення до суду щодо обмеження громадянина у праві керування авто.

Обмеження в керуванні авто буде діяти до тих пір, поки громадянин не виконає вимоги військкомату або до відкликання цієї вимоги.

Обмеження не застосовується, якщо це позбавляє громадянина основного законного джерела засобів існування (що потрібно довести в суді) або якщо транспорт потрібен для пересування у зв’язку з інвалідністю.

Обов’язок мати при собі військово-обліковий документ

У період мобілізації громадяни чоловіки 18-60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу представника військкомату, поліції або прикордонної служби.

Представники цих органів при перевірці документів здійснюють фото- і відеофіксацію та можуть використовувати технічні засоби з доступом до Єдиного держреєстру військовозобов’язаних.

Також читайте:

Міноборони прокоментувало проходження повторної ВЛК для українців з інвалідністю.

В паспортні столи за кордоном вишикувалися тисячі чоловіків, щоб оновити документи поки у них є можливість. 

 

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.