Мобілізаційний законопроєкт: список основних положень

11 квітня Верховна Рада ухвалила новий мобілізаційний законопроєкт, який спрямований на вдосконалення мобілізації та військового обліку.

Коли закон набуде чинності та які зміни принесе до мобілізації, читайте в нашому матеріалі.

Отже, законопроєктом передбачається, що всі військовозобов’язані чоловіки повинні оновити свої дані у ТЦК протягом 60 днів. Це можна зробити трьома наступними способами :

• через ЦНАП;
• електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста;
• безпосередньо у ТЦК та СП.

Якщо чоловік проігнорує дану вимогу, то на нього будуть накладено штраф, який передбачений чинним законодавством і через суд на нього буде накладено обмеження в праві керувати автомобілем. Також до затримки ухилянтів буде залучена поліція, адже всі дані про військовозобов’язаних чоловіків, які порушили військовий облік, ТЦК будуть подавати до баз поліції, щоб ті в свою чергу затримали громадянина та доставили його до військкомату.

Таким чином, закон має на меті взяти на облік усіх військовозобов’язаних та уточнити їхні дані. Як зазначається в документі, це потрібно, щоб спростити мобілізацію та знати який ресурс військовозобов’язаних є в країні та за її межами.

Інші пункти законопроекту:

  • Військовослужбовці у разі укладення першого контракту мають право на компенсацію 50 відсотків від першого внеску за кредитом, забезпеченим предметом іпотеки.
  • Військовослужбовцям, їхнім дружинам (чоловікам) не нараховуватимуться проценти за користування кредитом, штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед банками та іншими організаціями, винятки становитимуть кредити на автомобілі та нерухомість.
  • Місцеві державні органи зобов’язані сприяти мобілізації.
  • Документом передбачається Базова військово підготовку для чоловіків віком 18-25 років, яка триватиме до 5-ти місяців у мирний час та 3 місяці у воєнний час. Її можна буде пройти під час навчання у ВНЗ або в тренувальних центрах ЗСУ. Така підготовка почнеться з 1 вересня 2025 року.
  • Особи, які не пройшли військову службу чи базову військову підготовку, не зможуть працювати на державній службі, в прокуратурі чи поліції.
  • Ті, хто отримав 2-3 групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців) підлягають повторному медичному огляду для визначення придатності до служби.
  • Чоловіки, яких було визнано обмежено придатними будуть зобовʼязані повторно пройти ВЛК протягом 12 місяців.
  • Обмеження в отриманні консульських послуг для чоловіків за кордоном.

Тепер законопроєкт має підписати спікер Верховної Ради та передати його на підпис президенту. Документ набуде чинності через місяць після того, як його підпише глава держави.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.