Курс гривні почнуть рахувати у новій валюті

Національний банк України повідомив, що в майбутньому, курс гривні буде прив’язаний не до долара США, як зараз, а до євро. Даний перехід пов’язано з бажанням України приєднатися до Європейського Союзу, де основною валютою є євро. Однак цей етап не буде таким і швидким, оскільки на шляху до євроінтеграції ще багато проблем.

В найближчі роки прив’язати гривню до євро буде неможливо. Тому, заяву про перехід на європейську валюту слід сприймати більше, як політичну. Про це повідомляє фінансовий експерт Олена Лисенко на сайті Мінфіну.

Наголошувалося, що перехід від долара до євро розглядається як віддалена перспектива. А отже, ми не можемо сподіватися, що це станеться найближчим часом. Це лише наміри, напрямок змін, а їх реалізація вимагатиме багатьох рішень.

Раніше в НБУ повідомляли, що причиною можливої відмови від долара США на користь євро стало збільшення кількості операцій з євровалютою. Наразі трансакції в євро складають близько 50%. Проте долар США залишається найпоширенішою валютою для міжнародних розрахунків. Євро з цим не конкурує.

“Наразі Національний банк зберігає частину своїх міжнародних резервів у формі готівки (доларів та євро), які за потреби можуть бути використані для зміцнення ліквідності кас українських комерційних банків. Останній раз НБУ купував готівку вкінці 2022 року», – зазначили в НБУ.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.