Мобілізаційний законопроект офіційно прийнятий: найскандальніші пункти

У четвер, 11 квітня, Верховна Рада прийняла у другому читанні законопроект про удосконалення мобілізації. За ухвалення відповідного рішення проголосували 283 народних обранці.

Обговоримо найскандальніші пункти, за які проголосували депутати та які зміни настануть для чоловіків після набрання чинності законну.

Тепер всі роботодавці змушені доставити військовозобов’язаного чоловіка у ТЦК, якщо той не перебуває на військовому обліку. Як це вони повинні зробити в законопроекті не сказано, але даний пункт був ухвалений.

Також 10 квітня було прийнято рішення про те, що вручення повістки вважається виконаним, навіть якщо доставка повістки визнано неможливим. Це означає, що якщо чоловіка не вдалося знайти за місцем проживання або реєстрації, а поштове повідомлення про вручення повістки позначено як “не вручено”, днем отримання повістки вважається дата на цьому повідомленні. А ще простішими словами, щоб вручити повістку тепер не потрібен фізична присутність або підпис громадянина. Після цього представник ТЦК можна ставити питання про обмеження у праві керування автомобіля, а також накласти штраф на військовозобов’язаного чоловіка.

Крім цього, у нових нормах законопроєкту про посилення мобілізації №10449 йдеться, що ТЦК можуть звернутися до поліції щодо здійснення адміністративного затримання та доставлення особи до військкомату. Підставою для цього стане неуточнення військово-облікових даних громадянином. Законопроектом прописано, що всі чоловіки повинні стати на військовий облік протягом 60 днів з дня набуття його чинності.

Інші пункти законопроекту №10449 за які проголосували депутати:

  • Необхідність обов’язково мати при собі військово-обліковий документ та показати його на вимогу представника ТЦК, поліцейського чи ДПСУ.
  • Визнані обмежено придатними мають повторно прийти ВЛК.
  • Ті, хто отримав II – III групу інвалідності після 24 лютого 2022 року (окрім військовослужбовців), мають пройти повторний медогляд для визначення придатності до служби.
  • Щодо консульських послуг за кордоном, то протягом 60 днів потрібно буде оновити персональні дані в ТЦК. При цьому зробити це можна буде дистанційно електронною поштою, телефоном або через е-кабінет.
  • Обмеження права керування авто для ухилянтів від військової служби.
  • Під час перевірки документів уповноважений представник ТЦК або поліцейський здійснюватиме фото- та відеофіксацію.

Законопроект вступить в силу через місяць після підписання його Зеленським.

Facebook Comments
nyaha IT:
Leave a Comment

This website uses cookies.